HNS brani Gordanu Tadić, tvrde da su bošnjački unitaristi srušili pravnu državu

Dragan Covic Do kraja osnaziti instituciju HNS a

Nakon što su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) danas odbili žalbu Gordane Tadić ona je pravosnažno smijenjena s funkcije glavne državne tužiteljice. Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) organizacije koja okuplja većinu hrvatskih stranaka u BiH poručuju da je riječ o nasilnoj smjeni.

Za smjenu Gordane Tadić optužuju bošnjački politički vrh.

“Nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila je slom trećeg stupa vlasti u Bosni i Hercegovini. U ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavnje pravosuđem”, navode iz HNS-a.

Evidentno je da u svojim prikrivenim opisima HNS kao glavne krivce za smjenu Tadić smatraju Bakira Izetbegovića kojeg kolokvijalno nazivaju “prvi u Bošnjaka”.

“Prvi u Bošnjaka, uz radikalne ‘twitteraše’, već mjesecima u svojim javnim istupima vrši politički pritisak na pravosudni sustav i očigledno ista politika stoji iza današnje smjene”, ističu iz HNS-a.

Potom naglašavaju kako je ko glasao.

“Nužno je istaknuti kako su za smjenu Gordane Tadić glasali: Halil Lagumdžija, Amila Kunosić Mimica, Sanela Butigan-Gorušanović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić i Mustafa Šabić – evidentne pravosudne perjanice bošnjačkog unitarizma i direktno odgovorni pojedinci koji su danas srušili treći stup vlasti u Bosni i Hercegovini. Današnji rušilački pohod uvod je u neizvjesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH”, zaključuje HNS u svojoj reakciji.

Podsjetimo, Gordana Tadić je smijenjena zbog nekoliko propusta koje je Disciplinska akomisija ocijenila kao prekršaj za smjenu. (Klix.ba)

IZVORklix.ba
Prethodni članakProdaje se BH Telecom! Turkcellu preuzima? Šta će biti s repetitorima?
Sljedeći članakRamiz Salkić o odluci NSRS: Ovo je početak rušenja ustavnog poretka