Hobi prerastao u porodični biznis

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Od polovine oktobra u BiH je počela sezona sadnje voća, medonosnog i ukrasnog bilja i ruža. Poljoprivredni stručnjaci kažu da je jesenja sadnja uspješnija od proljetne jer se biljke sade u vlažnu zemlju. Vlasnici rasadnika imaju pune ruke posla, u šta smo se uvjerili i tokom posjete rasadniku Agroplan u Suhom Polju kod Bijeljine vlasnika Pere Nikolića.

Radi se punom parom, jer se njegove sadnice nalaze u parkovima, avlijama, dvorištima, uz vikendice u cijeloj BiH.

Ukrasne biljke

Pero je prije pet godina krenuo u ovaj posao uvozeći najbrže rastuću biljku na svijetu paulovniju. Sve je počelo kao hobi, a onda je počeo proizvodnju širiti na ostale, pretežno ukrasne biljke.

Danas njegov rasadnik izgleda kao velika ekonomija svega što privlači ljude, ljubitelje cvijeća, ukrasnog i medonosnog bilja, voća, četinara…

  • Plantaža raznih vrsta egzotičnih ruža Foto: Avaz

– Plantaže paulovnije nalaze se od Banje Luke, do Visokog, Maglaja, Bosanskog Šamca… To me motivisalo da krenem u proizvodnju ruža. Imam cijelu plantažu od šest vrsta ruža, čiji se miris širi okolinom i ukrašava mnoge parkove, avlije. 

Kažu da je ruža stablašica ruža nad ružama. Prava ruža stablašica se uzgaja tri godine. Nažalost, neki uzgajivači proizvode lažne stablašice i dobro bi bilo da prije nego što kupe ovu ružu provjere od koga je kupuju – kazao je Nikolić, kojem u ovom poslu pomažu otac i supruga, a u sezoni angažira dva-tri radnika.

Medonosne sadnice

Istakao je da je ponosan na proizvodnju pet vrsta medonosnih biljaka. To su paulonija, mađarski bagrem, katalpa, eolija, lipa i sofor. Ovih dana sadnice medonosnih biljaka se kupuju i razvoze u sve dijelove naše zemlje. Uz medonosne sadnice, tu su i sadnice autohtonih vrsta voća, od takiše, limunke, senabije, kanjiške, karanke.

– Najvažniji u ovom poslu su ljubav prema ovim biljkama i povjerenje kod kupaca. Od ovoga se ne može steći veliko bogatstvo, ali može zadovoljstvo u duši – naveo je Nikolić.