AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Regija / Vijesti

BiH se nalazi u 380. danu epidemije sa tri vala i niko ne može prognozirati koliko dugo će ovo još trajati, kazala je jutros za TVSA Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Ona je potvrdila da je u KS u posljednjih 15 dana došlo do pada novozaraženih.

“Za prethodnu sedmicu očekujemo da je za 50 posto manji broj zaraženih nego sedmicu prije. Mjere su davno propisane i trebamo da poštujemo mjere”, kazala je Pilav.

Govoreći o smrtnim slučajevima, direktorica Zavoda je istakla da je broj smrtnih slučajeva znatno veći nego što je bilo u prethodnom periodu.

“Propisuje se vrlo virulentom i rekla bih malignom soju britanskom soju. U zadnjih 20 dana prema istraživanju INGEB-a (Institut za genetički inžinjering i biotehnologiju) u 85 posto slučajeva je cirkulirao britanski soj. Ovaj soj počinje djelovati vrlo rano kod osoba koje se zaraze – razvijaju se vrlo teške upale pluće koje kod ljudi sa komorbiditetima izazivaju smrtnost. Stanovništvo se u jednom momentu opustilo zbog čega su se donijele nove javno-zdravstvene mjere”, dodala je.

Pilav je kazala da nema podatak kada će početi masovna imunizacija ali da je KS spreman kad dođu vakcine.

“Ono što očekujemo kroz Covax mehanizam nekih 83.000 vakcina (160.000 doza) neće biti dovoljno. Nemam službenih informacija kada bismo mogli govoriti o masovnoj vakcinaciji u Zetri”.

Pilav je kazala da će tražiti službenu informaciju od Srbije da li će biti obezbijeđena i revakcinacija za građane iz BiH koji su već primili prvu dozu nakon što je saopćeno da Srbija prestaje sa vakcinacijom građana iz regiona.

“Ja vjerujem da će dobiti i drugu vakcinu, a ako ne, onda ćemo vidjeti koje su mogućnosti”, dodala je.