Hoće li BiH izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj: Oglasilo se bh. ministarstvo pravde

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza ne može donijeti odluku o izručenju nekadašnjeg Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića Hrvatskoj budući je Sud BiH u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost.

Razlog je to što bivši šef nogometnog prvaka Hrvatske, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH, objavili su u utorak iz ministarstva pravde BiH.

Sedmičnik Nacional objavio je poveći tekst, najavljen na naslovnici, o tome da hrvatski premijer Andrej Plenković šalje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kako bi s novoimenovanim ministrom pravde Davorom Bunozom (HDZ BiH) dogovorio izručenje bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

Mamić je pravomoćno osuđen na 6,5-godišnju kaznu zatvora za izvlačenje novca iz Dinam. Protiv njega se vodi i drugi sudski postupak, prenosi HRT.

U istom tekstu se navodi kako bi se na taj način umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu. U ovom se klubu trenutno dvije struje bore za prevlast.

Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je također član HDZ-a BiH, i koji se protivio njegovu izručenju.

U objašnjenju ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduvjeti da se Zdravka Mamića izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo izdržavao kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

Ministar pravde BiH (Davor Bunoza) ne raspolaže diskrecijskim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ukoliko je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje

U tom pogledu, navedene tvrdnje o “dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića” pravno se neutemeljene. Samim tim i su netačne, tvrdi se u odgovoru ministarstva.

U tri navrata do sada Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamića.

Izručenje državljana BiH i Hrvatske definirano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o izručenju između BiH i Hrvatske.

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH.

Da bi se državljana koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručilo drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH.

“Ukoliko Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje ministar pravde BiH donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje”, stoji u objašnjenju.