Hoće li biti povećanja PDV-a

Ponovo se govori o mijenjanju stope PDV-a i tu je ideju prije nekoliko dana oživio i kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. On je pred parlamentarnom komisijom koja razmatra i njegovo imenovanje rekao da je spreman podržati povećanje stope, koja danas iznosi 17 posto.

No, očito je da u Federaciji BiH za ideju da se PDV poveća za dva posto nema podršku. 

Samo ideja

Potvrdila je to i federalna ministrica finansija Jelka Milićević. 

– Na nekim okruglim stolovima to se pojavljivalo kao ideja, ali mi iz Federacije BiH uvijek smo branili stav da nema opravdanja da se ide na povećanje. Ima smisla razgovarati o diferenciranim stopama, ali u našim uvjetima, to je uistinu teško – istakla je Milićević za „Avaz“.

Ismet Suljendić, član Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), istakao je jučer da nije prvi put da Zoran Tegeltija iznosi ovakvu inicijativu.

– U nekoliko navrata predloženo nam je povećanje. Mi smo napravili analizu, razmatrali kakve bi posljedice imalo povećanje PDV-a. Ako mene pitate, ja bih PDV smanjio. I stav Upravnog odbora UIO je da ne treba doći do povećanja, čak da ne treba dirati stope – istakao je Suljendić.

Reforma sistema

Pojašnjava i da argument koji se čuje u prilog povećanja, da je trenutna stopa PDV-a u BiH najniža u Evropi, nije ni tačan ni relevantan.

Sarajevski ekonomista Faruk Hadžić istakao je da je porezna reforma u BiH jedno od najvažnijih pitanja, ali da o tome treba pričati na nivou struke i eksperata.

– Zagovaranja koja idu u smjeru povećanja stope PDV-a neće imati pozitivne efekte. Šta znači radniku da mu se, kao, da nešto kroz veću platu ako će mu se to na kraju uzeti kroz veći PDV – istakao je Hadžić.

Ako se želi reformirati porezni sistem, smatra Hadžić, onda treba ići na smanjenje direktnih poreza i doprinosa, čime bi se povećale plaće radnika, a u konačnici potrošnja.

Stope PDV-a u evropskim i zemljama regiona

U Evropi, trenutno samo BiH i Danska primjenjuju jedinstvenu stopu PDV-a na sve proizvode bez snižene stope za najosjetljivije proizvode.  U Austriji je opća stopa 20, a u Hrvatskoj 25, dok je u Njemačkoj 19 posto. 

Sistem indirektnog oporezivanja u BiH jako dobro funkcioniše i mi nemamo problema u prikupljanju, već u raspodjeli prikupljenih sredstava, smatra Hadžić.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE