Portal 072info

HOĆE LI BITI SAMO BROJKA NA BIROU: Zeničanke studij završile sa svim desetkama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studentice Fakulteta za metalurgiju i materijale, Dženana Bećirhodžić i Erna Tutić najbolje su studentice ove godine na Univerzitetu u Zenici. 

Ove dvije 24-godišnjakinje završile su dva ciklusa obrazovanja na Faklutetu za metalurgiju i materijale u Zenici pri Univerzitetu u Zenici ocjenama 10. One su ove godine i dobitnice Nagrade rektora Univerziteta u Zenici, zajedno sa Nerminom Redžićem, studentom Politehničkog fakulteta u Zenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Erna Tutić iz Zenice završila je Fakultet za metalurgiju i materijale na Odsjeku za hemijsko inženjerstvo 5. generacija.

aa_picture_20151017_6545658_web

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Prošle godine sam upisala drugi ciklus obrazovanja na Odsjeku za materijale, smjer nemetalni materijali gdje sam položila sve ispite i to sa ocjenom 10. Sada je u procesu izrada magistarskog rada i to bi ubrzo trebalo biti završeno“, rekla je Erna za Anadolu Agency (AA).

O svom putu na Fakultet za metalurgiju i materijale rekla je kako je sve počelo zbog Srednje medicinske škole koju je završila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Više me vuklo što je hemija bila u pitanju. Završila sam medicinsku školu i hemija mi je bila srodna. Nisam očekivala da ću završiti na tehničkom fakultetu, ali nikad ne znate. Ipak, ovo je atraktivno i privlačno područje i ko ima imalo kreativnosti, uz rad i trud može jako dobro proći“, kaže Erna.

Dženana dodaje kako je interesovanje za hemiju pokazala još u osnovnoj školi, dok je u Prirodnoj gimnaziji u Kaknju zavoljela još više.

„S obzirom na to da sam iz Kaknja, koji je industrijski grad kao i Zenica, odlučila sam da upišem ovaj fakultet, a uz trud i rad se sve može postići. Upisala sam prvo Odsjek za hemijsku tehnologiju, a sada sam na Odsjeku za materijale, smjer nemetalni materijali“, govori Dženana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za svoje mentore i profesore imaju samo riječi hvale.

„Profesori su nam uvijek bili dostupni i korektni, imali smo dobru podršku od strane profesora od samog početka. Imali smo laboratorijske vježbe sve četiri godine, kao i na drugom ciklusu, a studenti su potkovani i teorijskim, ali i praktičnim znanjima kada izađu sa ovog fakulteta. Imali smo dobru podršku s obzirom da smo pokazale interesovanje za ovaj studij. Jedino što nam nedostaje je praksa u industriji. Firme i nisu bile pretjerano raspoložene da nas uvedu u praksu, iako smo nakon treće godine dužni da odradimo jednomjesečnu praksu. Nadam se će se to vremenom promijeniti“, dodaje Erna.

Dženana kaže kako za dobar odnos profesora sa studentima, i obratno, prvo mora postojati međusobno poštovanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Erna i Dženana su djevojke sa najboljim prosjekom na Univerzitetu u Zenici za što su nominovane i dobitnice Nagrade rektora Univerziteta u Zenici, a nagradu će dobiti i Nermin Redžić sa Politehničkog fakulteta u Zenici. Dženana i Erna su završile drugi ciklus obrazovanja sa prosjekom ocjena 10, dok je Nermin najbolji na Univerzitetu na dodiplomskom studiju.

Erna kaže kako je Nagrada rektora priznanje za trud i rad koji su uložile na studiju, dok Dženana kaže kako je nagrada i veliko zadovoljstvo.

„Nagrada rektora je potvrda našeg truda i rada. Bitno je postaviti prioritete i koračati prema tome. Trebamo svi biti pozitivniji, na taj način će nam se dešavati dobre stvari i treba ostati čovjek i ne zaboraviti najbitnije ljudske vrijednosti poput poštenja. Ako čovjek nešto dovoljno želi, može to ostvariti. Niko vas neće vući za rukav i moliti da radite. Trebamo napredovati sami, biti konkurentni i na tržištu i tražiti da nas neko prepozna, jer to niko neće sam uraditi“, poručuje Erna.

Na drugom ciklusu studija, master studiju, na Odsjeku za materijale, smjer nemetalni materijali su samo njih dvije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dženana kaže kako je bitna ambicija, a želja za budućnost im je doktorski studij i posao u Bosni i Hercegovini.

„Vrlo smo ambiciozne i imalo veliku želju upisati i doktorski studij, ali i zaposliti se. Voljela bih da radim ovdje i doprinosim svojoj državi, ali ne bježim ni od činjenice da ću možda morati otići negdje drugo da potražim svoju sreću. Mladi ljudi trebaju biti ambiciozni, da se trude i rade, organizuju dobro i postave sebi visoke ciljeve“, zaključila je Dženana.

Nagrada rektora na Univerzitetu u Zenici predviđena je za studente koji polože sve ispite bez ponavljanja, uz uslov da ne obnove niti jednu godinu, a dodjeljuje se svake akademske godine. Osim Nagrade rektora, studenti Univerziteta u Zenici mogu biti nagrađeni i nagradom dekana. Svečana dodjela nagrada ali i diploma studentima održala se jučer.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME