Hoće li biti vanrednih lokalnih izbora? Kasumović, Mahmutagić i Memagić čekaju rezultate

Podijelite vijest

Trojica čelnih ljudi, od 12 lokalnih jedinica u Zeničko-dobojskom kantonu, sudjelovali su na Općim izborima 2022. za različite nivoe vlasti, a sva trojica su, prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima, osvojili mandate pa bi se u njima uskoro mogli održati i vanredni lokalni izbori.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, kao i načelnik Općine Maglaj te predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Mirsad Mahmutagić, bili su na čelu listi svojih političkih subjekata za Skupštinu ZDK-a.

Čekaju se rezultati

“Vjerujte mi, najiskrenije Vam govorim, nijednog momenta još nisam ni razmišljao da preuzmem kanton, niti bilo šta.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Uz prijetnju oružjem pokušao opljačkati kladionicu

Niti sam to ikada izjavio. Apsolutno nisam još pogledao, niti ikakve rezultate znam. Kako ću znati kada 32 vreće i 32 biračka odbora nisu ni dotaknuta. Ne znam”, odgovorio je Kasumović na novinarsko pitanje da li će preuzeti zastupnički mandat te napustiti gradonačelničku poziciju.

Kasumovićeva je stranka, s 13.832 ili 11,61 posto od dosad prebrojanih glasova (važećih 119.100), trenutno treća. Kasumović je osvojio uvjerljivo najviše – 9.958 ili 71,99 posto glasova svoje stranke, ali od toga najviše u Zenici, gdje su osvojili 10.347 ili 38,94 posto glasova. To znači da je BHI-KF u preostalih 11 općina i gradova dosad osvojila oko 3.500 glasova.

ČITAJ JOŠ:  Zeničko izletište Smetovi do kraja godine dobiva jedinstven ugostiteljski objekt

Međutim, izvjesno je da će, a nakon što budu prebrojani svi glasovi upravo u Gradu Zenica, BHI-KF preskočiti po broju glasova na drugom mjestu SDP BiH, koji ima 15.580 ili 13,08 posto. Mahmutagić je s 3.056 ili 19,61 posto glasova vodeći na listi SDP-a. Navodno će BHI-KF imati više od 21.000, dok bi SDP mogao završiti sa oko 18.500 glasova.

Vodeći SDA ima 35.377 ili 29,70 posto glasova u ZDK-u, čije je ukupno biračko tijelo bilo 328.411 birača, a SDA bi ove izbore mogla okončati s oko 44.000 glasova.

Lokalna zajednica

Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić kaže da je rano da bi govorio “o prihvatanju ili neprihvatanju mandata zastupnika”.

ČITAJ JOŠ:  Kod Zeničanina pronađena dva paketića trave

“Neka se završi prebrojavanje, potvrda, pa onda, u skladu s smjernicama SDP-a i konačnim rasporedom mandata”, izjavio je Feni Mahmutagić.

Slično razmišlja i načelnik općine Olovo Đemal Memagić, koji je bio na listi Stranke demokratske akcije BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Memagić je u izbornoj jedinici 406 osvojio 4.104 ili 27,19 posto glasova te je trenutno drugi na toj listi SDA, koja je osvojila najviše glasova – 15.093 ili 34,82 posto glasova od 43.350 važećih listića.

“Rano je pričati o tome. Donijet ću odluku koja je najbolja za moju lokalnu zajednicu i domovinu, jer sam se zbog toga i kandidirao”, podvukao je Memagić.