c 5
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 12, 2021 @ 14:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održana je konferencija za medije o internom povećanju cijene plina koje neće biti preneseno na građane.

NER FIT

Enormni rast cijena na tržištu uslovljava rast cijena gasa i u Bosni i Hercegovini.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, navodi kako, što se tiče povećanja cijena gasa prema građanima, vode sve aktivnosti da ne dođe do povećanja do Nove godine.

Cjelokupna analiza

– Mi smo održali nekoliko radnih sastanaka. Napravili smo cjelokupnu analizu povjećanja cijena plina od januara do danas, taj iznos je oko 71,8 procenata. Došli smo u situaciju da u zadnja dva mjeseca moramo postići dogovor kako bi ispuni svoje obećanje. Napravili smo model kako da to uradimo. Za oba prijedloga potreban je dopust obje Vlade. Nakon toga ostaje da se napravi interni sporazum. Predložio sam 7 dana nakon što sprovedemo aktivnosti, te se ponovi sastanemo kako bi ugovorili modalitete za prvi kvartal 2022.godine – kazao je Džindić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Enver Hadžiahmetović, kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša, rekao je kako su mislili da će dogovor da neće biti povećanje cijena gasa, koji je postignut u aprilu, biti podnošljiv. Međutim, ističe da je enormno povećanje cijena.

Amortizovati cijene

– U ovome mora da učestvuje i Vlada KS i Vlada FBiH. Ono što je najvažnije jeste da amortizujemo ove cijene. Sjest ćemo i razgovarati kako da prevaziđemo visoke cijene u prva tri mjeseca naredne godine – saopćio je Hadžiahmetović.

Dodao je kako su modeli dogovoreni u načelu, te da su još uvijek na stolu. Ne zna se tačan iznos i procenat. Otprilike jedna trećina sredstava ići će na Vladu KS.

LIDER