Hoće li Košarkaški savez BiH oprostiti bojkot klubova uoči početka nove sezone

Screenshot 6 18
Podijelite vijest

Prvenstvo BiH za košarkaše unatoč svim problemima nastalim u domaćoj košarci trebalo bi početi u prvoj sedmici oktobra, potvrdio je za Klix.ba generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan. Prošla sezona završila je na skandalozan način i to nakon što se Igokea, Borac i Sparsi nisu pojavili na završnom turniru, koji se trebao igrati u dvorani Pecara, nakon čega je titula prvaka dodijeljena Širokom Brijegu.

Komesar Košarkaškog saveza BiH Nadir Koredžija izbacio je Igokeu, Sparse i Borac iz Banje Luke iz Prvenstva BiH, no ta odluka na kraju neće biti provedena onako kako prvobitno zvuči i klubovi će, ukoliko se tako izjasne, igrati u Ligi naredne sezone.

U konačnici, KS BiH je unatoč svemu spreman oprostiti nepoštivanje saveza i domaćeg prvenstva klubovima koji se nisu pojavili na Final Fouru i svima je jasno da se ta stranica konačno treba zatvoriti, kao i to da bi se trebali usaglasiti i priznati rezultati iz prošle sezone, a sve kako bi se klubovi mogli registrovati za novu sezonu i međunarodna takmičenja.

U razgovoru za naš portal generalni sekretar KS BiH Amer Čolan otrkio je da bi sezona trebala početi u oktobru, a kazao nam je i to da vjeruje kako će već u ponedjeljak sve biti puno bolje i jasnije.

“Što se tiče prvenstva, ono će ići svojim tokom – regularno, a početak je planiran za oktobar. Problem su nepoznanice kako i šta će se igrati, no klubovi su dobili dopis da će se igrati Liga 16 i da bi sezona trebala početi početkom oktobra. Čapljina i Bošnjak su odustali zbog finansijskih problema, a ostalih 14 klubova, uključujući Igokeu, Spars i Borac, dobili su dopis i zatraženo je njihovo izjašnjenje po pitanju igranja u Prvenstvu BiH. Upravni odbor je zakazao novi sastanak u ponedjeljak, nesuglasica ima, ali mislim da će u ponedjeljak sve biti završeno i da će prvenstvo prema našim planovima početi u prvoj sedmici oktobra”, rekao nam je Čolan i nastavio:

“Što se tiče Košarkaškog saveza BiH, tu problema nema, a problemi su među klubovima koji su odustali od takmičenja prošle godine, jer nisu htjeli doći na Final Four i igrati završnicu prvenstva. Nije istina da to nije bilo obavezujuće za njih i oni to dobro znaju, a Prvenstvo BiH svima treba biti prioritet. Članovi Takmičarske komisije nisu mogli donijeti zajednički stav u vezi s odlukama komesara, iako je komesar u biltenu ublažio kazne i nije primijenio Član 48. propozicija takmičenja o kojima ni takmičarska komisija nije dala izjašnjenje. No, bez obzira na to, oni nemaju zajednički stav, a konačnu odluku će donijeti Upravni odbor KS BiH. KS BiH je spreman napraviti izuzetak i klubove ne kažnjavati izbacivanjem iz prvenstva, ali ni to očigledno nije dovoljno.”

Na pitanje kako komentariše činjenicu da Košarkaši savez BiH u ovom trenutku i po pitanju domaćeg prvenstva izgleda razjedinjeno, Čolan je rekao da su klubovi dobili mogućnost da sami formiraju udruženje ligaša koje bi vodilo ligu.

“Razjedinjeni smo, ali zato što imamo interese pojedinaca gdje se zastupaju interesi jednog kluba. I mi dobro razumijemo šta je problem s košarkaške strane, znamo da je nemoguće igrati tri takmičenja, ali postoji način da se sve to riješi i da svi zajedno neometano funkcionišemo i idemo u i kroz sezonu. Bazirati se prema jednom klubu je nemoguće, a ponudili smo klubovima i da naprave udruženje ligaša ukoliko misle da će na taj način riješiti probleme prvenstva. Ipak, moje mišljenje je da će to biti veoma teško, jer bi tek onda nastupili pravi problemi u kojima bi se 25-30 klubova moralo usaglasiti i učestvovati u radu. Mislim da treba raditi u interesu košarke, prvenstveno na razvijanju domaćeg prvenstva kako bismo konačno zatvorili ovu stranicu kada je riječ o interesu pojedinaca”, kaže Čolan.

Problem po pitanju međunarodnih i regionalnih takmičenja pravi isključivo ABA liga koja ne uvažava rezultate u Prvenstvu BiH, a sve je još više došlo do izražaja nakon što su “zaključali” i Drugu ABA ligu.

“Mislim da će se to sve riješiti već u narednoj sezoni, sistem takmičenja kao i propozicije uz sve ostale normativno-pravne akte koji su jasni i koji su uz manje izmjene spremni te čekaju na usvajanje, posebno jer se učešće bh. klubova u međunarodnim i regionalnim takmičenjima zasniva na plasmanu ekipa u domaćem prvenstvu i čije učešće na kraju odobrava Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH. Taj sistem je trenutno narušen s obzirom na to da ABA liga ne poštuje naš savez i sve ono što se dešava u našem prvenstvu”, završio je Čolan.


Podijelite vijest