Portal 072info

Hoće li NASA odgoditi historijsku misiju povratka na Mjesec?

NASA mjesec posada novembar 2020 jpg
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čak 50 godina od posljednjeg spuštanja na Mjesec, NASA 2024. godine planira poslati novu ljudsku misiju na Zemljin satelit, a ta bi misija trebala ući u historiju, međutim, i zbog prvog ženskog člana posade.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

I prije ove godine koju je obilježila pandemija koja je svima pomrsila privatne i poslovne planove, rok za misiju bio je kratak, a virus SARS-CoV-2 dodatno je zakomplicirao i usporio stvari.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prema posljednjim informacijama, čini se jako teško da će NASA uspjeti ispuniti taj cilj. Zbog pandemije bilo je zatvoreno čak 18 NASA-inih velikih postrojenja tako da je razvoj tehnologije za misiju Artemis – od sustema lansiranja do svemirske letjelice Orion morao biti odgođen ili privremeno suspendovan.

U nedavnom izvještaju glavnog inspektorata NASA-e navodi se kako još moraju donijeti konačne odluke o ključnim aspektima ove misije, uključujući i odluke o lunarnoj stanici Gateway i letjelici (Human Landing System) s kojom će se astronauti spustiti na Mjesec, a u čijem razvoju sudjeluju tri privatne kompanije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim pandemije, problem su i finansije te je NASA od tražene 3 milijarde dolara, od Kongresa dobila odobrenje za polovicu tog iznosa, ali se nadaju da će im biti odobren dodatan budžet. Zbog navedenih vremenskih i finansijskih izazova, iz NASA-e kažu kako je teško vjerovati da će lunarna stanica biti dovršena na vrijeme.

U izvještaju se spominje kako će za nastavak svemirskih misija biti potrebna snažno i konstantno državno vodstvo, kao i prateće finansiranje. Također, s NASA-ine strane potrebno je odrediti realan raspored svemirskih misija, kao i konkretne dugoročne troškove svemirskih misija, a naglašava se i nužnost partnerstva s drugim vladama i privatnim kompanijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukratko, ovaj izvještaj upućuje na to kako će NASA teško uspjeti u svom naumu lansiranja nove ljudske misije na Mjesec te da bi misija Artemis mogla biti odgođena, zaključuju na The Independentu, a prenosi zimo.dnevnik.hr.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME