Hoće li SAD uhapsiti Putina po međunarodnoj potjernici iz Haga ako kroči na njihovo tlo

Hoće li SAD uhapsiti Putina po međunarodnoj potjernici iz Haga ako kroči na njihovo tlo

Američki državni sekretar Anthony Blinken danas je odbio dati konačan odgovor na pitanje hoće li američke vlasti uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina na zahtjev Međunarodnog kaznenog suda ako dođe u SAD.

“Ne mogu govoriti unaprijed jer očito moram pogledati zakone i ta pravila. Mi zapravo nismo stranka u ICC-u. Stoga se ne želim baviti tom hipotezom”, rekao je Blinken na saslušanju u američkom Senatu.

Blinken je, međutim, istakao da bi svaka država članica ICC-a trebala ispuniti svoje obveze i uhapsiti Putina u slučaju da dođe na njihov teritorij.

Iako Sjedinjene Države nisu stranka u ICC-u, američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je Putin očito počinio ratne zločine, dodajući da je nalog ICC-a opravdan.

Moskva je opetovano odbacila optužbe da su njezine snage počinile zločine tokom jednogodišnje invazije na njezinog susjeda, a Kremlj je sudsku odluku označio “ništavnom”.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice ICC-a, iako je Kijev dao sudu nadležnost za procesuiranje zločina počinjenih na svom teritoriju. Tribunal nema vlastitu policiju i oslanja se na države članice u uhićenjima.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje Putina i povjerenice ruskog predsjednika za prava djece Marije Lavove-Belove, navodeći kao razlog “ilegalno premještanje stanovništva (djece) s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”.

Kremlj je saopćio da Rusija nije stranka u ICC-u te da je odluka suda za tu zemlju pravno ništavna.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica