Hoće li se Gadafi vratiti na čelo Libije?

d 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svjetskih medija, piše DW. Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera el Gadafija, prije nedjelju dana pušten je iz zatvora. Navodno je odmah otišao u Tursku.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011., kao i zbog ubistva popularnog fudbalera Bašira al Rajanija 2005. godine. Al Rajani je bio otvoreni kritičar Gadafijevog režima.

Sadi Gadafi je također bio fudbaler, i stigao je na čudnovat način čak i do dresa nekih italijanskih prvoligaša.

Ambicije jednog sina

U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora učestvovale su važne plemenske vođe, trenutni prelazni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon izbora zakazanih za decembar.

Poznavaoci prilika upravo tu vide jadac – porodica Gadafi bi mogla da bude bitan faktor na tim izborima.

Njegov otac Moamer el Gadafi je četiri decenije gospodario zemljom, prije nego što je srušen i ubijen u pobuni 2011. koju su podržale zapadne sile. Od sedmorice njegovih sinova, trojica su takođe ubijena. Dvojica sinova, ćerka i supruga pokojnog diktatora dobili su azil u Omanu.

Ali, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Saifa al Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se čuje da ima političke ambicije. Saifa su prije deset godina zarobile plemenske paravojske u Zintanu, na sjeverozapadu Libije. Pušten je prije četiri godine i vjeruje se da živi među svojim bivšim otmičarima.

U julu je u rijetkom intervjuu govorio za Njujork tajms, pominjući da ima političke ambicije da postane predsjednik ove godine.

Posmatrači kažu da uopšte nije bez šansi u zemlji koju su, od pada Moamera el Gadafija, obilježili krvavi sukobi i podjele. „Nema aktera ili grupe koji bi jasno dominirali političkom scenom“, kaže Tim Iton, istraživač Četam hausa koji se bavi stanjem u ovoj mediteranskoj zemlji.

„Sve je postalo veoma komplikovano. Kao partija trodimenzionalnog šaha, gdje razni lideri i mreže pokušavaju da skuju saveze, ili ponegdje sarađuju, ali uvijek ograničeno“, kaže nam Iton.

Saif nema vojsku

Drugi posmatrači kažu da je puštanje Sadija Gadafija iz zatvora način da se njegov stariji brat Saif privoli na određene političke saveze. „Ima ljudi u Libiji koji bi, s obzirom na događaje prethodnih godina, potpisali da im je bilo bolje pod porodicom Gadafi“, kaže Iton.

Neki se čak pitaju da li bi Saif Gadafi mogao da postane novi predsjednik nakon izbora 24. decembra. Jedan od konkurenata mogao bi da mu bude moćni gospodar rata, general Kalifa Haftar koji kontroliše dobar dio zemlje.

Sagovornici DW uvjereni su da Saif Gadafi ima odlične šanse u narodu, a to govore i neke ankete koje valja uzeti sa rezervom. Tim Iton je ipak pomalo uzdržan: „Teško mu je da povrati staru popularnost. Ne može da se kreće zemljom slobodno niti ima oružane snage koje su mu lojalne.“

GODISNJICA
MARKETING