Portal 072info

Hoće li se kanabis uskoro moći legalno kupiti u apotekama širom bh. gradova?!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Legalizacijom upotrebe kanabisa u medicinske svrhe uvjereni smo da će se izbjeći opasnosti i posljedice koje vrebaju građane Bosne i Hercegovine kod ilegalnog preuzimanja kanabisa. U mnogim zemljama u kojima je postignuta legalizacija, kanabis se izdaje pacijentima kojima je potreban, kao i ostala narkotička sredstva u apotekama, od strane magistra farmacije, uz svu potrebnu dokumentaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ulje kanabisa i dalje zabranjeno u BiH, ali sve ide u pozitivnom smjeru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

To za Avaz.ba kaže prim. mr. sci. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara federacije BiH, s kojom smo razgovarali o legalizaciji preparata kanabisa, koji bi se trebali naći u zdravstvenim ustanovama (apoteke), jer su upravo one najposjećenije od strane pacijenata, a prema svjetskim procjenama, farmaceuti su najdostupniji zdravstveni radnici. Prvi sastanak Ona je podsjetila da je inicijativom Upravnog odbora Komore magistara farmacije FBiH krajem 2015. godine, Vijeće ministara BiH pokrenulo proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

– Brza reakcija  Ministarstva civilnih poslova, sa gosp. Adilom Osmanovićem na čelu  mora se istaći, jer su u kratkom vremenskom periodu pozitivno odgovorili na pokrenuti postupak. U ime Ministarstva civilnih poslova formirana je radna skupina sačinjena od ljekara, farmaceuta, pravnika, psihologa, sociologa i socijalnih radnika, kako bi se sveobuhvatno tretirala problematika upotrebe kanabisa u medicinske svrhe. Uz jednoglasan stav, radna skupina  saopćila je da kanabis treba učiniti dostupnim pacijentima u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naredni korak preuzelo je Ministarstvo sigurnosti BiH, koje je u daljim aktivnostima pokrenuti izmjenu zakonskih propisa koji reguliraju upotrebu narkotika u medicinske svrhe – priča prim. Binakaj.

Ona kaže da je sredinom ovog mjeseca održan prvi sastanak radne skupine, koja treba da pripremi izmjenu zakona, čime bi se stvorili uvjeti u pogledu zakonskih pretpostavki prometa preparatima kanabisa na teritoriji BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Strukovno udruženje snažno podržava kompletan postupak legalizacije kanabisa u BiH, jer svaki pacijent iz BiH kome je kanabis potreban, ilegalno ga nabavlja od nepoznatih lica bez ikakve kontrole distribucije, transporta ili bilo kojih analiza kojima se podvrgavaju lijekovi u BiH od strane Agenije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Legalizacijom upotrebe kanabisa uvjereni smo da će se izbjeći opasnosti i posljedice koje vrebaju građane BiH kod ilegalnog preuzimanja kanabisa – smatra prim. Binakaj.

Prim. Binakaj na prvom sastanku radne skupine koja treba da pripremi izmjenu zakona Legalni preparati Naša sagovornica kaže da u mnogim zemljama u kojima je postignuta legalizacija, kanabis se izdaje pacijentima kojima je potreban, kao i ostala narkotička sredstva u apotekama, od strane magistra farmacije, uz svu potrebnu dokumentaciju.

– Legalni preparati kanabisa bi se trebali naći u zdravstvenim ustanovama, to jest u apotekama. Samim time i inicijativa Komore magistara farmacije FBiH  logičan je slijed u postupku stavljanja kanabisa u promet lijekovima. Mnoge informacije i istraživanja, koja su odrađena, potvrđuju činjenice da su proizvodi od konoplje visokoutjecajni na zdravlje čovjeka. Nadam se da ćemo uskoro sve to ostvariti i da će naši pacijenti kojima je potrebno ulje kanabisa za liječenje, ostvariti to pravo – zaključuje prim. Binakaj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za šta se ulje kanabisa koristi Prema istraživanjima postoji više stanja koja se mogu tretirati kanabisom, a najviše se koriste kod kancera, glaukoma, HIV(AIDS), spazma mišića, napadaja, jake boli, teške mučnine, kaheksije, anoreksije, atrofije mišića.

Multipla skleroza je hronična degenerativna bolest centralnog nervnog sistema, koja uzrokuje upale, gubitak motoričke koordinacije i općenito mišićnu slabost. Medicinski kanabis pomaže oboljelim od multiple skleroze kod: hroničnih bolova, depresije, slabosti, spazma mišića, emocionalnih promjena.

THC- delta -9-tetrahidrokanabinol je psihološki najaktivniji spoj sa najvećim terapeutskim djelovanjem. Može se koristiti kao analgetik, antispazmolitik, smiruje tremor mišića, a ima i antiinflamatorno djelovanje. Kako smanjuje mučninu, često se koristi kao emetik, često za smanjivanje neželjenih efekata hemoterapije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

CBD – Kanabidiol je vrsta kanabinoida koja za razliku od THC-a ne prouzrokuje probleme sa kratkotrajnim pamćenjem. Preporučuje se kao alternativna metoda tretiranja shizofrenije, kao sigurna i tolerantna.  Osim medicinskog ulja, proizvodi od konoplje koji bi mogli pozitivno utjecati su još proteinski prah od konoplje, čaj od konoplje, brašno, sjemenke.

Proteinski prah od konoplje se dobiva od sjemenki konoplje i ne sadrži gluten što je jako važna informacija osobama koje boluju od celijakije. Sadrži visok udio enzima, vitamina i minerala, a najviše koristi ima kao detox-sredstvo, poboljšava probavu, pospješuje mršavljenje, jača imunitet, ublažava simptome reumatoidnog artritisa.

Čaj od konoplje je dobar kao preventivno sredstvo bolesti kao što su reumatoidni artritis, kolitis, čestih upala mokraćnih kanala, srčanih bolesti i šećerne bolesti.  Sjemenke su izuzetno bogate nutrijentima, kao što su visoki udio proteina, minerala, enzima za varenje hrane, vitamina, koji pomažu pri mršavljenju, detoksikaciji, smanjenju holesterola i krvnog pritiska, poboljšanje cirkulacije, kontolisanju razine šećera u krvi.

Može se zaključiti da svi gore navedeni proizvodi od konoplje imaju dragocjeno, pozitivno djelovanje na zdravlje čovjeka, kao preventivno sredstvo, ali i kao dobro oružje u liječenju mnogih bolesti..

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

avaz.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME