Hoće li situacija u Afganistanu uzrokovati novi migrantski val prema BiH

1629121697 2021 08 16T104317Z 151801088 RC2A6P9L1VG5 RTRMADP 3 AFGHANISTAN CONFLICT 750x505 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tri državljanina BiH su evakuisana iz Kabula izvijestili su nadležni. Kontakti N1 u Afganistanu pak tvrde da nisu zadovoljni radom bh. vlasti i da su većinu stvari organizovale kompanije za koje su radili. Dok raste zabrinutost i neizvjesnost mnogi Afganistanci nadaju se bijegu iz domovine. Novi migrantski val čini se neizbježnim.

“Ne želim otkriti svoje lice i identitet” kaže nam ovaj migrant iz Afganistana jer se boji odmazde talibana prema njegovoj porodici koju je ostavio u toj zemlji. Talibani su razlog , tvrdi, zbog kojeg je napustio svoju domovinu.

“Talibani su poput životinja, jer im je tako jednostavno ubiti ljude, žene, djecu. To je veliki problem”, kazao je jedan od migranata.

Njegov sunarodnjak Abas Barati imao je manje straha. Tvrdi, prije mjesec dana je stigao u Bosnu, bježeći od talibana.

“Strahujem za budućnost moje porodice zbog talibana, oni ne daju ženama da idu u školu, previše će problema moja porodica imati u budućnosti, strahujem za njih i za moj narod u Afganistanu”, kazao je on.

Za svoje najmilije strahuju i porodice bh. državljana koji se nalaze u Afganistanu. Riječ je o civilnim osobama koje su radile za privatne kompanije i ugovarače koji, također, pokušavaju svoje radnike evakuisati. Konačan broj nije utvrđen, najmanje 11 osoba obratilo se za pomoć ambasadi u Islamabadu, a tri osobe evakuirane su iz Kabula . Preostala grupa se i dalje nalazi u sigurnoj zoni i čekaju prvu mogućnost za evakuaciju navode iz MVP-a BiH.

“Islamska Republike Pakistan je tu , možda, jedan od najsnažnijih faktora koji je ponudio BiH da pomogne evakuaciju naših državljana. Mi smo tu ponudu prihvatili i očekujemo, kada bude to moguće da iskoristimo tu saradnju koja nam je ponuđena, ukoliko se naši građani već ne evakuiraju . Ministarstvo djeluje u više pravaca, i diplomatski i direktna komunikacija s našim državljanima, treba imati u vidu da nije Ministarstvo jedini faktor niti mi preuzimamo neke vrste zasluga činimo ono što je moguće”, kazao je Tarik Lazović iz MVP BiH.

No radom bh. kriznog štaba nije zadovoljan bh.državljanin sa kojim je redakcija N1 stupila u kontakt. Ogorčeni su, kažu, neradom i netačnim informacijama.

“Informacije koje daje MVP su polovično tačne. Oni nikakvu pomoć nisu pružili, osim što su nakon dan zvali da pitaju je li sve uredu. Sve što radimo je preko firmi u kojima radimo i privatnih kontakata. Mi očekujemo danas-sutra povratak. Sa porodicama smo u kontaktu, znaju da smo u redu”, kazao je.

Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić ističe kako je u posljednjih 20-tak godina na hiljade građana BiH boravilo u Afganistanu da bi svojoj porodici osiguralo bolju egzistenciju jer to ne mogu u vlastitoj domovini. Naglašava da je u ovoj situaciji nauočiljivije koja je zemlja članica NATO-a , a koja žrtva politikanstva.