Portal 072info

Hoće li svijet uskoro ostati bez banana? Panamska bolest uništava plantaže širom svijeta

Screenshot 11 65
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tropska bolest (TR4) koja dolazi iz vedra neba, šireći se prije nego što se pojave bože biti kobna za banane. Ova bolest poznata je i kao panamska bolest i gljivična je bolest. Epidemija ove bolesti u posljednjem desetljeću naglo se ubrzala i proširila se iz Azije u Australiju, Bliski Istok, Afriku i Latinsku Ameriku, odakle dolazi većina banana dopremljenih u supermarkete širom svijeta.

Danas u 20 zemalja vlada ova pandemija i prijeti nestašici omiljene voćke u ljudskoj ishrani. Naučnici širom svijeta ubrzano rade kako bi pronašli rješenje, uključujući i stvaranje genetski modificiranih banana i pronalaska cjepiva.

Kako objašnjava Fernando García-Bastidas istraživač bolesti TR4 sa Univerziteta Wageningen u Nizozemskoj, ovo nije prvi put da se banane suočavaju s potpunim uništenjem.

Pedesetih godina 20. stoljeća desila se jedna od najgorih botaničkih epidemija u historiji. Ova gljivična bolest potiče iz Azije odakle se proširila na ogromne plantaže banana u Sjevernoj Americi. García-Bastidas kaže da je razlog što je pandemija bila tako razorna zato što su sve banane bile iste sorte.

Devedesetih godina se Aziji također pojavila bolest TR4 koja je bila smrtonosna za kavendiske banane. Ova moderna bolest banana napada vaskularni sistem biljaka i uzrokuje njihovo venenje i smrt.

“Banane su neosporno među najvažnijim voćem na svijetu i glavna su glavna hrana za milione ljudi. Stoga ne bismo smjeli podcijeniti uticaj trenutne pandemije TR4 na sigurnost hrane”, rekao je García-Bastidas.

Razlog što je TR4 tako smrtonosan je što se lako prenosi, a simptomi nisu odmah uočljivi. Bolesna biljka izgledat će zdravo i do godinu dana prije nego što pokaže prve znakove bolesti. Drugim riječima kad primjetite ove znakove već je prekasno jer se bolest vjerovatno proširila.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

Godine 2019. ova bolest proširila se i u Kolumbiji.

“Bilo je to kao loš san. U jednom trenutku bio sam na farmi, u drugom u laboratoriju, a u trećem sam objašnjavao kolumbijskom ministru da se najgore dogodilo. Dugo nisam mogao dobro spavati. To mi je slomilo srce”, rekao je.

Kao i svaka druga država i Kolumbija sada pokušava usporiti epidemiju dok svijet nervozno gleda na znakove bolesti u ostatku Latinske Amerike. Budući da za bolest ne postoji lijek, sve što se može učiniti jeste izolirati zaražene farme i redovna dezinfekcija radnika.

U međuvremenu traži se rješenje za ovu bolest.

U Australiji su naučnici razvili genetski modificiranu kavendijsku bananu koja je otporna na TR4. Fondacija Billa and Melinde Gates također podržava istraživanja.
U svom laboratoriju u Nizozemskoj, García-Bastidas i njegove kolege koriste se najnovijim tehnikama u sekvenciranju DNK kako bi identificirali gene otporne na TR4 i uzgajili banane koje bi mogle podnijeti bolest.

“Imamo stotine sorti jabuka. Zašto ne bismo imali različite sorte banana?”, kazao je.

Nada se da će se najotpornija sorta banane pojaviti u narednih pet do deset godina. Vjeruje se kako će i ova pandemija uticati i na rast cijena banana.

Klix

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6