Hoće li zabrana pušenja u FBiH uništiti ugostiteljstvo?

Screenshot 1 127

Građani većinom podržavaju ovakav zakon, ali smatraju kako ima puno bitnijih stvari koje vlasti trebaju rješavati

Nakon donesenog zakona o zabrani uporabe duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu na prostoru Federacije BiH, glas su digli ugostitelji. Smatraju kako će ovakav zakon uništiti sektor kojim se bave. BHT je objavio prilog o tome kako će se ovaj zakon, ukoliko ga usvoji Dom naroda Federalnog parlamenta, odraziti na društvo u cjelini.

Udar na udar, namet za nametom, tako ugostitelji opisuju situaciju u kojoj se nalaze. Nakon pandemije koronavirusa koja je izravno utjecala na rad ugostitelja, usvajanje zakona o zabrani uporabe cigareta, ali i nargila u ugostiteljskim objektima, izravan je udar na njih, smatraju ugostitelji.

Amandmane u kojima bi bilo dozvoljeno konzumiranje nargila uputio je zastupnik SDP-a Irfan Čengić. Ovim amandmanima, ističe, ne mijenja se suština zakona, te bi pušenje i dalje bilo zabranjeno kako je planirano zakonom. Predloženi amandmani nisu naišli na potporu većine.

Zakon je detaljno analiziran iz ugla zdravstvenog sustava, ekonomskih posljedica, i dugoročnih efekata na proračun, tvrdi zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu. Dodaje kako ne postoji nijedan održiv argument koji je dokazan protiv ovog zakona.

S druge strane će se rasteretiti zdravstveni sistem dodaje zastupnica Sabina Ćudić.Na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini preko 8 tisuća ljudi umre zbog oboljenja koja se direktno dovode u vezu sa konzumiranjem duhana. Vlada Federacije koja je i predlagač ovog zakona u ovoj situaciji na prvo mjesto stavlja zdravlje građana, tvrdi premijer Novalić.

Građani većinom podržavaju ovakav zakon, ali smatraju kako ima puno bitnijih stvari koje vlasti trebaju rješavati.

Konačno odluku hoće li ovaj zakon stupiti na snagu i kada donijet će Dom naroda Federalnog parlamenta. A nakog toga ugostitelji će imati 12 mjeseci prilagodbe na novi zakon. Kazne se neće primjenjivati u tom periodu, a propisane su u iznosu od dvije do pet hiljada KM ukoliko se vlasnici kafića ili restorana ne pridržavaju odredbi zakona o zabrani pušenja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE