AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: IZBORI 2018
Novi tekst u našoj rubrici Pištaljka...

Nova 2015. godina polako kuca na vrata, a zenička omladina uveliko pokušava pronaći najbolje rješenje gdje i kako dočekati najluđu noć u godini?!

Nažalost, Zeničani i Zeničanke mogu samo maštati o dočeku Nove godine na otvorenom kako se to nekada radilo ispred Robne kuće Bosanka, a što nije praksa već godinama unazad. Kao i svake godine, a tako će vjerovatno biti i ove, stići će saopćenje nadležnih kako “nema novca” da se realizuje takvo nešto, samo što se postavlja pitanja koliko je uvjerljivo obrazloženje kojim se pokušavaju ograditi?!

Posljednji doček Nove godine na otvorenom, kojeg se Zeničani prisjećaju, na Trgu Alije Izetbegovića, bio je 2009. godine kada su ih zabavljali sugrađani, muzičari, Admir Kulović Kula, Afan Smajlović i Dino Pašalić.

Ukoliko je nedavno moglo biti upriličeno gledanje utakmice na Trgu Alije Izetbgovića i realizovanje FAN ZONE koja se nikada do sada nije organizovala tu nego na Kamberovića polju, onda bih kao Zeničanin, a koji je također 2009. godine bio dio novogodišnjeg programa u Zenici na otvorenom, poručio nadležnima da pokažu dovoljno volje i učine ovaj grad “življim” i unesutračak radosti barem jednu noć u godini.

Da novca postoji pokazatelj su nedavno upriličeni politički skupovi, a na kojima su se stranke takmičile čiji će biti bolji, bogatiji, posjećeniji pri tome ne vodeći računa o konačnom iznosu troškova, pa im nije bilo mrsko a ni strano angažovati sve moguće raspoložive autobuse kako bi Trg Alije Izetbegovića mogao biti što puniji, te kako bi naslovi u medijima mogli biti što bombastičniji. Tako je na jednom političkom skupu mogao pjevati Eldin Huseinbegović, Nusreta Kobić, Armin Muzaferija i drugi, a upravo bi tim putevima kojima su ih doveli tu noć mogli da ponovo potegnu ‘veze’ i dovedu ih 31. decembra.

Također, novac se ‘rasipao’ i na bilborde i druga raspoloživa sredstva, pa nas tako i više od mjesec dana po završetku izbora još uvijek blijedo gledaju kandidati određenih političkih stranaka sa mjesta na kojima su zakupili bilborde.

Novca, očigledno, ima ali se postavlja pitanje kome je u interesu građanima Zenice prirediti da se barem jednu noć u svome gradu osjećaju ugodno i zaborave na sve probleme?! Vjerovatno će oni od kojih zavisi ovaj doček biti u nekom od skupljih hotela u gradu ili će pak otići na neku destinaciju van granica Bosne i Hercegovine, pa tako ni ne vide kako je Zenica 31. decembra tužna i prazna?!

Sarajevo je već objavilo kako će jedne od velikih muzičkih zvijezda poput Enesa Begovića, Crvene jabuke, Željka Samardžića pjevati za najluđu noć u gradu, a Zenica će sramno i ove godine poslati poruku kako nema dovoljno sredstava da bi se takvo nešto organizovalo?!

Nadam se kako će nadležni barem razmisliti o proslavi Nove godine na otvorenom, a neka im ako treba neki povod bude upravo 20. novembar kada je Zenica konačno postala grad. Do saopštenja u kojem će se znati konačan stav nadležnih po ovom pitanju, vjerovat ću u čudo te da će nadležni barem jednom pokazati sluha za želje javnosti na koje imaju potpuno pravo, a reakcije većine sugrađana upravo su ono što sam kazao u svom tekstu.