Portal 072info

Hoćete da ga zavedete? Obucite se u crveno!

Crveno je boja iskusnih zavodnica. Najnovija studija dokazala je da su žene u crvenoj garderobi privlačnije suprotnom polu.

Nedavno istraživanje otkrilo je da su žene koje nose crvenu odjeću privlačnije, i da to, mada u manjoj mjeri, važi i za muškarce. Pokazalo se da crvena boja povećava ženski seksepil, te da dame u crvenom djeluju sposobnije i pristupačnije.

Naučnici sa Univerziteta u Vuhanu, u centralnoj Kini, su grupi od 280 studenata pokazali 32 fotografije osoba suprotnog pola u plavoj, bijeloj ili crvenoj odjeći, a zatim od njih tražili da ih ocjene po ljepoti. Ispitanici su najviše ocjene u pogledu ljepote, kompetencije i ljubaznosti dali najženstvenijim ženema koje su na fotografijama nosile crvenu odjeću.

– Crvena boja pojačava seksualnu privlačnost žena – istakao je dr Fangfang, čija je studija objavljena u časopisu Evolutionary Psychology. Crvena boja je ženama muškobanjastog izgleda pomogla da ostave bolji ustisak u smislu sposobnosti i komunikativnosti.

Studentkinje koje su učestvovale u testu, takođe, su pozitivno ocenile muškarce koji su na sebi imali neki crveni odjevni predmet. Međutim, previše crvene boje na muškarcima, po mišljenju žena, odaje utisak agresivnosti – fenomen koji je primetan i u prirodi, gdje je crvena znak za ljutnju.

Ovo nije prvi put da se crvena boja dovodi u vezu sa zavođenjem. Prošle godine, istraživači sa kanadskog Kolumbija Univerziteta pokazali su da žene imaju tendenciju da nose crvenu i ružičastu odjeću tokom ovulacije, kako bi privukle muškarce.

Podijelite članak