Portal 072info

Holanđanka traktorom stigla do Južnog pola

Holandska pustolovka Manon Ossevoort stigla je u utorak traktorom do Južnog pola. Prethodno je njime prešla cijelu Europu, Afriku te golemu ledenu antarktičku pustoš.

Razgovarajući satelitskim telefonom s Južnog pola, Ossevoort je izjavila kako joj je ispunjenje višegodišnjeg sna vrlo emotivan trenutak te da je jako sretna.

Svoje je putovanje ta bivša kazališna glumica počela je 2005. godine, a trebale su joj četiri godine da traktorom od svog sela u Nizozemskoj stigne do Cape Towna na jugu Južne Afrike. No, ondje je zbog brojnih odgoda propustila brod koji ju je trebao prevesti do zadnje etape putovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Frustrirana, vratila se kući i počela raditi kao motivacijski govornik, pritom očajnički pokušavajući dočepati se još jedne prigode da dođe do Antarktike. Zahvaljujući sponzorima, to joj je i uspjelo, prenosi Hina.

Za posljednju etapu putovanja, od ruske baze Novo na Antarktici do Južnog pola, koja je duga 2500 kilometara, trebalo joj je 16 dana. Iako je cijelu Afriku proputovala sama, na Antarktici je, s obzirom na nemilosrdne uvjete i vožnju po grubom, ledenom terenu, morala imati društvo francuskog mehaničara Nicolasa Bacheleta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povratak do ruske baze bit će brži i lakši jer će se vraćati po smrznutim traktorskim tragovima. Očekuje da će stići na vrijeme kako bi uhvatila zrakoplovne linije kojima će do Božića biti kući, gdje je čeka njezino desetomjesečno dijete.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME