Holandija ponovo zaustavila vakcinaciju AstraZenecom

Holandija je u potpunosti zaustavila korištenje vakcine protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca, javlja Anadolu Agency (AA).

Holandski mediji su izvijestili kako je zvaničnik Unije za zdravstvene usluge pri općinama (GGD GHOR) saopćio da je potpuno obustavljeno korištenje vakcina AstraZeneca zbog nuspojava i smrtnih slučajeva.

Rečeno je kako su otkazani termini za imunizaciju vakcinom AstraZenece, dok se nastavlja s davanjem vakcina Pfizer/BioNTech.

Navedeno je kako je odluka donesena u konsultaciji s Ministarstvom zdravstva te Institutom za zdravlje i okoliš (RIVM).

Ministarstvo zdravstva Holandije, prvo je iz preventivnih razloga 15. marta donijelo odluku o privremenoj suspenziji vakcinacije vakcinom AstraZenece.

Marcel Sturkenboom, direktor Udruženja starijih osoba u Holandiji, koje broji oko četvrtinu miliona članova, ranije je kritizirao imunizaciju osoba starijih od 60 godina vakcinom AstraZenece.

U jučerašnjem saopćenju navedeno je kako je, nakon što su se pojavile nuspojave kod pet žena, donesena odluka o privremenoj suspenziji vakcinacije osoba mlađih od 60 godina vakcinom AstraZenece.

Rečeno je kako je jedna od vakcinisanih žena starosti između 25 i 65 godina preminula usljed stvaranja ugrušaka krvi.

Prethodni članakSnježni prekrivač u aprilu: Na Visočici napadalo dva metra snijega
Sljedeći članak20 ljudi na planeti tokom pandemije uvećali bogatstvo za 742 milijarde dolara