Portal 072info

Hong Kong uskoro gradi inspirativni stakleni toranj na najskupljem zemljištu na svijetu

Screenshot 7 430
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stakleni krivolinijski toranj, nadahnut cvijetom u cvatu, uskoro bi se trebao uzdići na jednom od naskuplje prodanih zemljišta u Hong Kongu.

Dizajn 36-spratnice otkrila je firma Zaha Hadid Architects koju je osnovala proslavljena britansko-iračka arhitektica koja je preminula 2016. godine, piše CNN Style.

Stakleni toranj visine 623 metra će ustvari biti izgrađen na parceli od 2.880 kvadratnih metara koje je hongkonški investitor Henderson Land kupio prije nekoliko godina za čak tri milijarde dolara u centralnoj četvrti Hong Konga. Prema globalnoj kompaniji za promet nekretninama Jones Lang LaSalle (JLL), ovo je najskuplje zemljište koje je ikad prodato na svijetu.

Foto: Zaha Hadid Architects Foto: Zaha Hadid Architects

Ipak, ovu cijenu su nadmašila još dva zemljišta u Hong Kongu, i to parcela starog gradskog aerodroma koja je prodata za 3,25 milijardi dolara u 2018. godini, te parcela u blizini željezničke stanice koja povezuje Hong Kong s Kinom, a koja je prodata za nevjerovatnih 5,45 milijardi dolara.

Foto: Zaha Hadid Architects Foto: Zaha Hadid Architects

Međutim, parcela u centralnom okrugu Hong Konga i dalje važi za najskuplju zbog omjera veličine i cijene. Kvadratni metar ove zemlje koštao je 6.450 američkih dolara.

Vanjska strana tornja će, kako navode iz Zaha Hadid Architects, biti obavijena staklenim naslagama koje podsjećaju na pocvjetalu orhideju, cvijet koji se inače pojavljuje na zastavi Hong Konga.

Foto: Zaha Hadid Architects Foto: Zaha Hadid Architects

Toranj će se moći pohvaliti bogatim dvorištem i vrtovima koje arhitekti opisuju kao urbanu oazu.

Gornji dio tornja će sadržavati i takozvani nebeski vrt s trkaćom stazom i mrežom za akvaponsku sadnju koja će, kako kažu dizajneri, djelovati kao biološki filter za pročišćavanje zraka.

Foto: Zaha Hadid Architects Foto: Zaha Hadid Architects

Inače, za dizajn tornja zaslužan je Patrik Schumacher koji je na čelu Zaha Hadid Architects od smrti osnivačice firme 2016. godine. Ova kompanija i dalje stoji iza brojnih velikih projekata, uključujući i projekta izgradnje novog međunarodnog aerodroma u pekingu, kao i nogometnog stadiona za predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6