grizli medvjed napad pinterest
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Muškarac na Aljasci spašen je iz divljine nakon što ga je, kako tvrdi, više dana terorizirao grizli (vrsta medvjeda).

FIXGEHALT

Kad ga je obalna straža ugledala, bio je neispavan, povrijeđen i gotovo bez municije.

Naime, kako je ustvrdio, nekoliko noći se borio protiv napada grizlija koji ga je prvi put napao u rudarskom kampu, oko 40 kilometara udaljenom od grada Nomea.

Čovjek je trenutno u bolnici u Nomeu, gdje mu liječe povrede na trupu i nozi.

LIDER

Obalna straža slučaj opisuje kao nastavak slavnog filma The Revenant, koji je Leonardu di Caprio donio njegovog prvog, dugo čekanog Oscara.

Posada helikoptera muškarca je uočila u petak, kako maše objema rukama u zraku. Također, na limenom krovu barake granama je bilo ispisano SOS i “Pomozite”. Vrata kolibe su bila uništena.

“U jednom trenutku, medvjed ga je odvukao i u rijeku”, otkrio je Jared Carbajal, jedan od pilota helikoptera Obalne straže. “Imao je pištolj i prvo što nam je rekao jeste da se medvjed vraćao svake večeri i da nije spavao nekoliko dana. Imao je još samo dva metka.”

Obalna straža nije otkrila identitet muškarca, za kojeg su spasitelji rekli da je bio u kasnim 50-im ili ranim 60-im godinama i da je živio u baraci kraj malog rudnika od 12. jula. Nije poznato otkud čovjek u ovom udaljenom kampu, u kojem nema mobilne mreže, piše The New York Times.

Glasnogovornik Odjela za ribu i divljač Aljaske Rick Green rekao je da je ovo područje puno grizlija u ovo doba godine, ali nisu saopćili istražuju li “susret”.

U periodu od 2000. do 2017, grizliji su usmrtili deset ljudi na ovom području, a 68 osoba (u 66 napada) je povrijeđeno.