Portal 072info

HOROR U PORODILIŠTU: ‘Doktor je mahao mojom mrtvom bebom!’

U obdukcionom nalazu mrtvorođenčeta piše da je beba udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu, imala nagnječenje mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula.

Marija Mijailović Milošević iz sela Mozgovo, kod Aleksinca, koja se porodila 25. decembra prošle godine u aleksinačkoj bolnici tvrdi da je njena beba umrla tokom porođaja zbog loše procjene ginekologa dr Blagoja Pejkovića, a slučaj je dospio do Lekarske komore jugoistočne Srbije i Ministarstva zdravlja.

– Trudnoća mi je bila do posljednjeg momenta uredna. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću na porođaju doživjeti nezamislivu strahotu. Iz glave neću moći da izbrišem sliku svoje mrtvorođene bebe, koju sam vidjela tog 25. decembra odmah poslije porođaja, u 21.30. Dan ranije, dr Blagoje Pejković odlučio je da mi izazove porođaj i priključio me na indukciju. Nisam se porodila tog dana. Narednog dana već popodne trpila sam nepodnošljive bolove, koji su mi izazivali povraćanje – izjavila je nesrećna žena za Alo.

Kako ona kaže, uveče oko 19.30, dr Blagoje Pejković odlučio je da je porodi:

– Probušio mi je vodenjak. Bila sam iscrpljena, gladna i žedna. Beba se zaglavila u karlici. Dr Pejković je počeo da mi pritiska stomak i viče da se napinjem. Nisam imala snage za napon. u 21.30 uveče rodila sam mrtvo dijete. Doktor mi je pokazao mrtvu bebu i rekao “Gledaj šta si uradila”. Bilo je stravično – priča Marija i dodaje da je u Opštoj bolnici u Aleksincu ostala dva dana, da bi je samoinicijativno napustila.

Ona kaže da je doživjela i psihičku torturu.

– Trpila sam psihičko zlostavljanje medicinskog osoblja, koje me je optuživalo za smrt bebe i zato sam otišla – kaže ona i napominje da je zbog svega tužila dr Pejkovića nadležnom sudu, Sudu časti ljekarske komore, ali je prijavila i Ministarstvu zdravlja. S druge strane, dr Blagoje Pejaković negira da je na bilo koji način maltretirao tu porodilju.

– Porođaj je tekao normalno. Trudnica je imala sve dobre parametre koje ispitujemo pred svaki porođaj. U momentu izlaska bebe, nije osjećala bolove i prestala je da se napinje. Ona više nije mogla da učestvuje u porođaju. Dijete je bilo na tri centrimentra od izlaza iz vagine, a tada više nije moguće uraditi hitan carski rez. Molio sam je i tjerao da se napne. Ona se na više od pola sata isključila iz porođaja i nije bilo nikakave šanse da se nešto uradi. Praksa je da se porodiljama pokaže beba, pa i mrtvorođena, poslije afere “krađa beba” – navodi Pejaković.

Kako on dodaje, odazvaće se svakom pozivu Ljekarske komore, redovnog suda i inspekije Ministarstva zdravlja, jer je i njemu stalo da se dokaže šta se desilo na tom porođaju.

U obdukcionom nalazu mrtvorođenčeta stoji da je beba udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu, imala nagnječenje mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminula.

Iz Ljekarske komore kažu da je naložena vanredna unutrašnja provjera kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika.

Alo.rs

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box