1637486126 cvijece 3
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 22, 2021 @ 7:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Od početka 21. stoljeća naučnici širom svijeta intenzivnije proučavaju uticaj nedostatak zelenila u urbanim sredinama na zdravlje ljudi, te nedostatak istog u njihovim domovima. Dosadašnja istraživanja su pokazale da priroda ima mnogobrojne pozitivne efekte na mentalno i fizičko zdravlje osoba, pa je tako hortikulturna terapija postala sastavni dio rehabilitacijskih programa u više zemalja svijeta.

NER FIT

Psiholozi decenijama unazad kao element očuvanja mentalnog zdravlja preporučuju bavljenje vrtlarenjem. S obzirom na to da se nalazimo u zimskom periodu i da se jesenji radovi u vrtu privode kraju, biljke u enterijerima i briga za njih može poslužiti kao svojevrsna zamjena ili kućna terapija. Nije zgoreg napomenuti da biljke i briga o njima mogu značajno pozitivno utjecati na naše mentalno zdravlje tokom trenutne pandemije koronavirusa i dugih perioda zatvorenosti usljed “lockdowna“.

Kvalitet zraka kao važan element

U toku zimskog perioda zrak u velikom broju gradova u Bosni i Hercegovini je među top pet u svijetu po zagađenosti. To je neslavna titula koju “s ponosom“ i bez imalo sustezanja nosimo iz godine u godinu. Ipak, vrlo važan element koji zanemarujemo jeste kvalitet zraka u onim prostorima u kojima provodimo najviše vremena. Naravno, govorimo o našim domovima i radnim prostorima.

Velika koncentracija prašine, potom invazivnih hemijskih sredstava koja koristimo svakog dana za čišćenje, te grijanje u toku zimskog perioda dovode do opadanja kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima.

Tekst se nastavlja nakon reklame
Izvor : Pexels

Ipak, biljke u enterijerima značajno mogu doprinijeti kvaliteti zraka u prostorima u kojima boravimo. Tako naprimjer one na svojim listovima zadržavaju čestice prašine, procesom transpiracije (odavanje vode sa površine listova) doprinose većoj vlažnosti zraka, koji je u zimskom period mnogo suhlji.

Navedimo još neke pozitivne efekate biljaka u enterijerima:  smanjuju stres i brigu, poboljšavaju miris prostora, podižu raspoloženje, poboljšavaju funkcije mozga, sprječavaju nesanicu i poboljšavaju kvalitetu spavanja, upijaju elektromagnetno zračenje svepristunih elektronskih uređaja.

Biljke trebaju adekvatnu njegu

Da bi biljke u enterijerima u tokom zimskog perioda prostor učinile ugodnijim potrebna im je adekvatna njega. Bilo da se radi o cvjetnom-dekorativnim ili lisno-dekorativnim biljkama zima je period usporene ili potpuno prestale vegetacije, te u vezi s tim neophodno je smanjiti količinu vode koja se koristi za zalijevanje da ne bi došlo do truhljenja sistema korijenja.

Osim što zimi biljkama opada potreba za vodom, istovremeno opada i potreba za dohranom mineralnim supstancama u odnosu na period vegetacije. Prekomjerna dohrana može dovesti do povećanja konventracije biljnih elemenata, što je jednako štetno kao i smanjenje istih koje rezultira vrlo često fitotosičnošću.

Izvor : Pexels

Izuzeci kod dohrane biljaka mineralnim gnojivima su biljke koje cvjetaju kasno u jesen i zimu poput: mlječika (Euphorbia), azaleja (Azalea), ciklama (Cuclamen), te je njih potrebno dodatno dohranjivati.

Uklanjenje uvehlih listova i cvjetova je jedna od aktivnosti koja se provodi tokom cijele godine kod sobnih biljaka. Razlog za to je što process degradacije biljne materije, odnosno truhljenja prvode gljive, te kao jedini organizmi koji imaju sposobnost prodora kroz zdravo biljno tkivo, prtstavljaju potencijalnu opasnost od razvoja gljivičnih oboljenja.

Biljke pogodne za zimski period

Spatifilum

U nastavku vam donosimo nekoliko biljaka koje su pogodne za ovaj period godine i koje vaš prostpr mogu učiniti ugodnijim. Jedna od najkorisnijih biljaka u našim boravišnim i radnim prostorima može biti Spatifilum (Spathiphyllum sp.). Osim što je idealan prečistač zraka, ova bilja neutrališe toksične gasove kao što su ugljenmonoksid i formaldehidi. Spatifilium se često preporučuje i zbog jedinstvene sposobnosti da se hrani štetnim elektomagnetnim zračenjem.

Izvor : Spatifilium (Pexels)

Ukoliko u vašem domu ima previše, a zar takav danas postoji, elektomagnetnih uređaja ova biljka je vaš spasilac. Ugodno je smjestite negdje blizu vašeg omiljenog računara, tableta, telefona ili ipak sada već ne tako malog TV prijemnika i smanjite njihov negativan utjecaj po vaše zdravlje.

Zlatna puzavica

Ukoliko ipak u vašem domu ili u radnom prostoru imate namještaj od šperploče i iverice, značajno prisustvo boja i lakova onda se nalazite vjerovatno u situaciji gdje prisutan gas Benzen. Ovaj gas je često prisutan u zatvorenim prostorijama i ima negativne posljedice po ljudsko zdravlje.

Izvor : Zlatna puzavica (Pexels)

Zlatna puzavica (Epipremnum aureum) je najbolji prečišćivač zraka od benzena.  Široki listovi Zlatne puzavice mogu primati veliku količinu ove supstance, a upija i mnoge druge štetne hemikalije.

Šeflera

Ukoliko ste pasionari pušač, kojih je tradicionalno mnogo na Balkanu, vaš spasilac je Šeflera (Schefflera arboricola). Ova biljka apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji su sastavni dio duhanskog dima.

Izvor : Šeflera (Bloomscape)

Odgovaraju joj mjesta sa dosta svjetla, te ne podnosi prekomjerno zalijevanje.

Klorofitum

Dašak Južne Afrike u vaš dom može unijeti Klorofitum – (lat. Chlorophytum Comosum), te ako ste početnik ovo je idealna biljka za vas.

Izvor : Klorofitum (Optolov.ru)

Voli svijetla mjesta, ali uspijeva i u sjeni, te odlično čisti prostor od kiselina, ugljendioksida i formaldehida.

Autor: Amila Gadžo, magistrica hortikulture i pejzažne arhitekture.

LIDER