Portal 072info

Hospitalizirana dva radnika ArcelorMittal-a Zenica

Radnik ArcelorMittal Zenica, koji je radio na remontu visoke peći, hospitaliziran je u Kantonalnoj bolnici Zenica zbog simptoma koji, za sada, upućuju na trovanje hranom ili vodom. Ovu informaciju potvrdila nam je danas oko 18 sati portparol ove kompanije Alena Kahrimanović.

U telefonskom razgovoru ona je demantirala naša saznanja da je simptome trovanja imalo više radnika, te ustvrdila “da je danas hospitaliziran jedan radnik kompanije”.

– On ima određene probleme u probavnom sistemu, međutim nama je prijavljen samo jedan radnik koji ima takav problem. Poduzeli smo sve mjere za ispitivanje hrane i vode kako bi se utvrdio uzrok problema. Međutim, hranu iz istog restorana jelo je više od stotinu radnika. Naši radnici se hrane iz dva restorana u Centralnom održavanju i to iz dvije eksterne firme Sarajlić prom Žepče i Salčinović iz Zenice. Uglavnom, hrana koja je služena na tom mjestu je od Sarajlića iz Žepča. Još uvijek se ne zna da li je problem sa hranom, vodom ili je u pitanju nešto privatno. Trenutno se u našoj kompaniji vrše ispitivanja hrane i vode – izjavila je za Oslobođenje Alena Kahrimanović.

– Već sutra bismo trebali znati koji je uzrok problema – dodala je Kahrimanović.

Na naš upit da li tvrdi da osim jednog radnika sa simptomima nije registrovan niti jedan drugi radnik, ona je odgovorila: “Ne, ne”.

Aida Buro, portparol Kantonalne bolnice Zenica za Oslobođenje je nešto poslije 18 sati izjavila da prema dostupnim informacijama koje je dobila od načelnika Odjela od 1. maja u KBZ su upućena dva pacijenta iz Mittala radi probavnih problema. “Mi ne možemo, još uvijek, sa sigurnošću reći da se radi o trovanju hranom”, pojasnila je Buro.

Oslobođenje doznaje da su u AMZ zahtjevali da se ispita hrana i voda. Iz odjela za zdravlje i zaštitu su ispitali još 12 radnika koji su imali slične simptome, a koji su se javili od 30. aprila do 1. maja. Zahtjevali su i da se ispitaju četiri uzorka vode da bi se ustanovilo da li je došlo do trovanja vodom ili hranom.

O pomenutom slučaju ništa ne znam, kazao je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak