Hrabra Martina iz Busovače jedina je djevojka koja sa svojim bikom učestvuje na koridama u BiH

Hrabra Martina iz Busovače jedina je djevojka koja sa svojim bikom učestvuje na koridama u BiH

Borba s bikovima, poznata i kao korida, tradicionalna je i kontroverzna predstava po kojoj je posebno poznata Španjolska, a održava se i u Portugalu, dijelovima južne Francuske, te u nekim južnoameričkim državama.

Tradicionalna korida u našim krajevima još uvijek je jako popularna. Veliku pažnju gledalaca privukla je jedna djevojka na koridi koja je bila u Živinicama.

Jedna od korida nedavno je organizovana u Živinicma, a posebna atrakcija bilo je bik Zlatonja sa svojom vlasnicom Martinom Batistom.

Vidjeti kako neka mlada, a pri tome i zgodna djevojka na koridu dovodi svog bika je zaista rijetkost, međutim za sve postoji izuzetak pa tako i za ovaj događaj.

Poznato je da gazde bikova svojim ljubicima daju simpatične nadimke, tako je širom BiH poznat bik pod nazivom Ronaldo koji je “dominirao” na koridama, posebno u Čevljanovićima.

Tako je Martina odlučila da svom biku da nadimak Zlatonja koji se i nije proslavio u borbi protiv svog rivala Brizana pošto je na kraju njen bik izbačen iz improvizovane arene.

Zlatonja je probio ogradu, tačnije Brizan ga je najurio, a Martina je otrčala za svojim ljubimcem kako bi ga umirila.

Nakon poraza pomalo razočaran uz dosta muke je uvela Zlatonju u prikolicu, ali nema sumnje da će ponovo pokušati na nekoj drugoj koridi.

Inače, za razliku od Portugala i Španije te nekih zemalja Južne Amerike u BiH i regionu se bikovi se bore međusobno, odnosno nema matadora pa se borba ne završava sa smrtnim epilogom.

Podaci govore da u Španiji godišnje tokom korida zna biti ubijeno oko 10.000 bikova zbog čega se razne organizacije za zaštitu životinja učestalo trude da se potpuno zabrani ovakva vrsta zabave.

https://youtube.com/watch?v=0Nbd01GzqRU%3Fwmode%3Dtransparent%26jqoemcache%3De2bMc

https://youtube.com/watch?v=0Nbd01GzqRU%3Fwmode%3Dtransparent%26jqoemcache%3De2bMc

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica