Screenshot 2 90
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U moru nacionalnih prepucavanja i politika koje to potpiruju ima i posve drugačiji primjera, primjera koji možda i bude nadu da opća situacija u našoj zemlji može biti bolje, posebno suživot.

FIXGEHALT

Tako bez velike medijske pompe zadnjih mjeseci nestaju spomenici iz posljednjeg rata i to sve na zahtjev manjinskih zajednica.

Jučer je tako u mjestu Ulišnjak kod Maglaja uklonjen spomen tenk Armije RBiH i to na zahtjev lokalne srpske zajednice. Boračke organizacije su negodovale, ali lokalna vlast je uradila potez koji možda “na prvu” nije popularan, ali može dugoročno imati brojne pozitivne efekte.

“Sramota za sve one koji su učestvovali u njegovom uklanjanju. Sramota za vlast u Maglaju koja je tako lahko dozvolila da se ovo desi”, samo je jedna od poruka na društvenim mrežama.

LIDER

Na sličan način, samo u drugačijem okruženje, 24. aprila uklonjeno je spomen-obilježje palim borcima Vojske RS-a u Derventi. Naravno, nije izostala kritika lokalne zajednice.

Slično je bilo i u Bosanskom Novom 20. augusta prošle godine kad je uklonjena spomen-ploča petorici poginulih boraca tzv. Vojske RS.

Navedeni primjeri govore o radu lokalnih vlasti koje možda žrtvuju glasove, ali rade na pomirenju i gradnji suživota, tako krhkih, ali važnih sastavnica bh. društva.