Portal 072info

Hrabro: Beograd domaćin EURO 2020?

slika (9)

‘Tik’ prije isteka roka za aplikaciju, FSS poslao u UEFA kandidaturu Beograda za suorganizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine. Sada je na potezu država.

“Nacionalni stadion” za sada nemaju, ali volju i vrijeme imaju.

Za novac, nismo sigurni.

Iako u Srbiji i dalje ne postoji stadion koji bi zadovoljio ukuse UEFA, čelnici Fudbalskog saveza Srbije riješili su da prihvate ozbiljan izazov i apliciraju za jednog od domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine.

UEFA je ranije donijela kontroverznu odluku da EURO 2020 bude održan širom kontinenta, u 13 gradova, a u FSS se nadaju da bi Beograd mogao da bude jedan od njih.

FSS je poslao aplikaciju “tik” pred istek roka, 12. septembra, poslije čega nijedna kandidatura neće biti razmatrana. Ova aplikacija vjerovatno će završiti u korpi za otpatke ukoliko iza nje ne stane država, kao garant kandidature.

Zamisao je da se utakmice po grupama, osmine finala i četvrtfinala igraju u 12 gradova širom Evrope, a da 13. bude gala domaćin polufinala i finala. Uslov je da stadion ima bar 50.000 mjesta, s tim da je ostavljena mogućnost da dva grada, od tih 12, imaju i stadione od minimum 30.000 stolica.

Ukoliko su se u Srbiji namjerili na polufinale i finale, onda bi budući “Nacionalni stadion” morao da ima bar 70.000 mjesta.

“Aplicirali smo za domaćina EURO 2020, ali tek nam prestoje ozbiljni razgovori sa predstavnicima grada Beograda i Vlade Srbije, jer država mora da garantuje da je u pitanju ozbiljna kandidatura. U suprotnom, otpadamo već u prvom krugu. Postoje dvije opcije, jedna da se adaptira jedan od postojećih stadiona, a druga je izgradnja novog. Za drugu nam je neophodno zemljište, s tim da nam je britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport već rekao da postoji kompanija koja je zainteresovana za taj projekat”, rekao je gensek FSS Zoran Laković za “Blic”.

“UEFA je prvu selekciju gradova zakazala za 25. april naredne godine i do tada bismo morali da obavimo ozbiljne razgovore sa državom”, dodao je Laković.

Jedan od uslova je i da radovi počnu najkasnije do 2016. godine.

KALENDAR

2013.

12 septembar – rok za slanje aplikacija

20. septembar 2013 – potvrđivanje kandidatura od strane UEFA

2014.

25. april: “sječa” kandidata koji ne ispunjavaju uslove

maj – avgust:ocjenjivanje kandidata i posjete čelnika UEFA

septembar: konačan izbor gradova domaćina EURO 2020

NEZVANIČNI SPISAK KANDIDATA

Berlin – Olimpijski stadion

Rim – Olimpiko

Moskva – Lužnjiki

Madrid – Santijago Bernabeu

Atina – Olimpijski stadion

Lisabon – Da Luš

Pariz – Stad D'Frans

Brisel – Kralj Boduen

London – Vembli

Amsterdam – Arena

Istanbul – Telekom arena

Bazel – Sent Jakobs park

Zagreb – Maksimir

*napomena: ova lista nije konačna.

Izvor: Mondo

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box