AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Već je poznat da određene vrste lijekova nije dobro kombinovati, ali postoje i namirnice koje ne bi trebalo kombinovati sa nekim lijekovima.

Prije započinjanja nove terapije, trebalo bi da se konsultujete sa ljekarom kada su u pitanju namirnice koje bi eventualno mogle da ponište dejstvo lijekova koje uzimate ili da dovedu do negativnih efekata.

Grejpfrut

Ovaj agrum mijenja način na koji određene ćelije u crijevima prihvataju i prenose lijekove kroz tijelo.  Po negativnom uticaju na čak 50 vrsta lijekova, grejp je na prvom mjestu kao namirnica koju bi trebalo izbjegavati kada uzimate određenu terapiju.

Nekima oslabi dejstvo, nekima pojača. Najčešće su u pitanju lijekovi protiv alergija i lijekovi za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Mlijeko

Mlijeko otežava djelovanje nekih anitibiotika u tijelu. Glavni krivci za to su minerali u mlijeku, poput magnezijuma i  kalcijuma, kao i protein kazein.

Kada uzimate antibiotike trebalo bi da se konsultujete sa ljekarom i koje namirnice bi trebalo da izbjegavate, iako je to uvijek naglašeno u uputstvu za upotrebu  koje ide uz lek.

Čokolada

Ova omiljena namirnica, posebno crna čokolada, mogla bi da oslabi dejstvo lijekova koje uzimate, prije svega onih za smirenje ili za spavanje.

Takođe, čokolada može da pojača efekat određenih stimulansa, na primjer metilfenidata. Ukoliko liječite depresiju MAO inhibitorima, u kombinaciji sa čokoladom ovaj bi lijek mogao da povisi  krvni pritisak do opasnih vrijednosti.

Alkohol

Pića koja sadrže alkohol uopšteno bi trebalo izbjegavati, a ako uzimate lijekove za srce ili one za regulaciju visokog pritiska, alkohol bi mogao u potpunosti da poništi njihovo djelovanje.

Takođe, može iznad bezbjedne granice da pojača dejstva nekih drugih lijekova i izazove nuspojave.

Kafa

Kafa može da oslabi dejstvo antipsihotika i da pojača efekat i nuspojave nekih drugih lijekova.

Na toj listi nalaze se aspirin, zatim neki lijekovi za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija, ali i neki inhalatori za bolesti disajnih puteva.

Takođe, kafa može da oteža iskorišćavanje gvožđa koje ste unijeli u organizam.

Vitamin K

Ako uzimate antikoagulanse, koji služe za sprečavanje nastajanje krvnih ugrušaka, vodite računa o tome koliko vitamina K unosite u organizam. Ovaj vitamin može da umanji efekat lijeka i tako povećati opasnost od nastajanja krvnog ugruška.

Kupus, brokoli, kelj, peršun spanać i banane najveći su izvori ovog vitamina. 

Ginko biloba

Pojedini ljudi uzimaju preparate na bazi ove biljkom da bi liječili ili spriječili visok krvni pritisak, demenciju, tinitus i brojna druga stanja, iako ne postoje naučni dokazi o njegovoj djelotvornosti.

Sa druge strane, ginko može da oslabiti dejstvo lijekova kojima se pod kontrolom drže epileptični napadi.

N1