Portal 072info

Hrana koja čini da izgledamo starije

Trošimo novac i vrijeme kako bismo negovale kožu, dok istovremeno jedemo hranu koja se istoj toj koži surovo “sveti”.

Zdrava ishrana može učiniti naš ten lijepšim i sjajnijim, a kožu zategnutijom, međutim, ukoliko ne vodimo računa o tome šta jedemo i to će se videti na našem licu, piše “Daily Makeover”.

Ova hrana i piće čine da izgledamo starije.

Šećer 

Stari krivac za sve i svašta, šećer je zaslužio svoje mjesto i na ovoj listi! Šećer se “kači” za proteine u organizmu i pogoršava neke degenerativne bolesti sa kojima se čovek već bori dok istovremeno ubrzava proces starenja. Zato pažljivo gledajte kada kupujete namirnice – šećer se krije i u onim proizvodima u koje najmanje sumnjate. 

Alkohol 

Osim što će učiniti da dehidriramo, alkohol će značajno namučiti našu jetru i druge organe koji onda neće biti sposobni da apsorbuju one hranljive supstance neophodne za zdravu kožu. Sa druge strane, ukoliko alkohol unosite u vidu koktela i sličnih slatkih pića, rizikujete da zajedno sa njim popijete i veliku količinu šećera (pogledajte prethodnu stavku). Zato je bolje da ako već pijete alkohol, konzumirate vino ili tekilu uz velike količine vode i biljnih čajeva. 

Rafinisana ulja 

Bilo bi dobro da izbjegavate sve rafinisano: šećer, žitarice, pa i ulja. Pomislite na suncokretovo ulje, pa se setite pržene hrane iz fast fuda. Sve to je veliki no-no! 

Kofein 

Ukoliko vam je neophodna šoljica kafe ujutru da biste bili sposobni za ostatak dana, ok, ali sve preko toga bi trebalo da izbjegavate. Kofein podiže nivo hormona stresa kortizola u organizmu, pa ako preterate sa kafom, to je kao da ste se baš iznervirali, a znate kako onda izgledate. 

Trans masti 

Konzumiranje ovakvih masti dovodi do toga da kože izgleda umorno i nefleksibilno. Trans masti mogu biti krivac i za zakrčenja krvnih sudova, što dovodi do lošije cirkulacije i starijeg izgleda lica. 

So 

Za so se u organizmu vezuje voda i čini da se osjećamo umorno i otečeno. Tako i naše lice izgleda. 

Energetska pića 

Ona utiču više na zube nego na kožu. Neki naučnici tvrde da su energetska pića čak osam puta pogubnija po zube nego gazirani sokovi.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box