Hrana koja čuva zdravlje i podmlađuje!

Podijelite vijest

paradajz-1

Svi žele da odlože trenutak starenja. Uz ove namirnice to je moguće…

Znaci starenja, kao što vam je vjerovatno poznato, ne uključuju samo bore na licu, već i povećan rizik od raznih zdravstvenih problema. Ukoliko želite da budete dugog vijeka, zdravi i vitki, onda je važno da se kvalitetno hranite.

Mnoga istraživanja pokazuju vezu između zdrave ishrane i prevencije hroničnih bolesti koje su u vezi sa starenjem. Prihvatanje zdravih stilova života, koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, izbjegavanje duvana, zdravu ishranu, predstavlja najbolju odbranu protiv neizbežnog starenja.

Zbog toga su nutricionisti sastavili listu namirnica koje su dobre za zdravlje, a samim tim i za ljepotu i savršenu formu tijela.

Riba

Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Inače, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Čokolada

Njen glavni sastojak, kakao, sadrži supstance koje su veoma dobre za krvne sudove, a takođe, ako se uzima u razumnim granicama, čokolada djeluje preventivno i protivdijabetesa tipa 2.

Jogurt

Pošto obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, jogurt može da uspori starenje. Pritom je on bogat dobrim bakterijama koje jačaju imunološki sistem.

Flavonoidi

Borovnice, orašasti plodovi (lešnici, orasi, badem), ali i crno vino u malim količinama, imaju moć da spreče javljanje dijabetesa, gubitak memorije i srčane bolesti.

Cosmopolitan.rs