AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Svi nutrijenti i vitamini koje unesemo u sebe tokom dana kruže kroz naše cijelo tijelo uključujući i našu kosu. Ipak, kad god se govori o njezi kose i poticanju rasta kose, obično se govori samo o šamponima, regeneratorima, serumima, načinu tretiranja kose i stylingu. Nažalost, ispravna prehrana i način života često se zanemaruju kao bitni faktori.

Iako nema identičan učinak na svakoga, ipak stoji činjenica da hrana koju jedemo utječe na zdravlje i rast naše kose, a hranjive tvari koje dobivamo iz hrane formiraju stanice naše kože, kose i noktiju.

Unos bitnih proteina i kalorija

Unošenje dovoljne količine proteina je bitno za rast kose. Aminokiseline iz proteina imaju vrlo pozitivan učinak na izgled i opći dojam naše kose.

Neke od namirnica bogatih aminokiselinama su: nemasno meso, orasi, žitarice, soja, riba, jaja, mliječni proizvodi.

Omega 3 i omega 6 ulja su esencijalne masne kiseline važne za odvijanje zdravih tjelesnih funkcija. “Dobre masti” možemo unijeti u naše tijelu jedino kroz pravilnu prehranu, jer ih naše tijelo samo ne stvara.

Namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama su: ribe(tuna, losos, sardine), lan, soja, sjemenke bundeve, ulja oraha, masline, ricinusa..

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina može dovesti do suhoće kose, promjene boje kose, crvenila vlasišta i ljuštenja vlasišta. Iako masne kiseline imaju pozitivan učinak na rast kose, ne smije ih se unositi previše. Jedenje bilo koje vrste masnoće u prevelikim količinama također može doprinijeti gubitku kose i imati druge negativne učinke na zdravlje općenito.

Vitamini su neophodni za zdrav život. Naše tijelo dobiva vitamine iz hrane i dodataka prehrani. Postoji nekoliko vitamina koji naročito doprinose rastu kose:

Vitamin A je koristan za rast kose jer djeluje kao mazivo koje čuva, hrani i podmazuje korijen kose (folikul). Neke od namirnica bogatim vitaminom A su: crveno, žuto i narančasto povrće (npr mrkva, tikvice..), zeleno lisnato povrće, jetra, jaja, sir, mlijeko, breskve. Vitamin A, iako važan vitamin za zdravlje općenito, treba također uzimati u umjerenim količinama. Za razliku od vitamina B, vitamin A tijelo ne razgrađuje vrlo jednostavno. Ograničite unos vitamina A na normalne količine.

Vitamin B je topivi u vodi, a ne u mastima tako da se u tijelu razgrađuje vrlo jednostavno. Ostali vitamini iz B kompleksa su: para-aminobenzoična kisesilna – sprječava kosu da sjedi,  niacin (vitamin B3) – potiče cirkulaciju krvi u vlasištu, pantenol (vitamin B5) – većina dodataka prehrani za rast kose sadrži pantenol jer može zaustaviti gubitak kose i promicati rast kose, biotin (vitamin H ili B7) – bitan za sprječavanje gubitka kose; potreban za rast stanica, metabolizam aminokiselina i proizvodnju masnih kiselina. Nedostatak biotina vodi k gubitku kose, inozitol – kontorliše gubitak kose i čuva zdravlje folikula na staničnoj razini, prenosi Svijet kose.hr.

Vitamin B poznati je kao najbolji vitamin za rast kose. Neke od namirnica koje su bogate vitaminom B: integralne žitarice, svježe voće, pivksi kvasac, jaja, riba, puretina, piletina.

Vitamin C iako je najpopularniji po svojoj sposobnosti da spriječi kašalj i prehladu, vitamin C je također koristan u borbi protiv gubitka kose. Zaslužan je za održavanje kolagena u tijelu zdravim, uključujući i kolagen koji okružuje folikule kose. Vitamin C je antioksidans koji štiti stanice smanjenjem štete uzrokovane slobodnim radikalima.

Namirnice bogate vitaminom C su: kivi, narandža, limun, ananas, paradajz, zelene icrvene paprike.

Vitamin E je poznati antioksidans koji pomaže u promicanju zdrave kože i kose. Također poboljšava cirkulaciju vlasišta. Vitamin E je skupni naziv za osam vitamina topivih u mastima.

Namirnice bogate vitaminom E: orasi, kukuruz, suhi grah, integralne žitarice.