Hrana koja smanjuje apetit

Ako imate višak kilograma i želja vam je istopiti ih, najbolje je krenuti s redovitom tjelovježbom. No osim redovite tjelovježbe važno je i pripaziti na prehranu.

Možda nakon tjelovježbe imate povećan apetit i ne znate što treba jesti da ga zatomite ili smanjite, piše “Savjetnica“. Zato je najbolje odabrati namirnice koje smanjuju apetit i od kojih ćete dulje osjećati sitost.

Kafa

Ako pijete umjerene količine kafe, ona vam može pomoći u suzbijanju apetita. No važno je ne pretjerati s njom jer možete postati nervozni. Kafa sadrži kofein i antioksidanse koji vam daju osjećaj sitosti, ali nemojte u kafu dodavati šlag i previše šećera jer možete u tijelo unijeti više kalorija nego što trebate.

Jabuka

Jabuke sadrže puno topivih vlakana i pektina koji suzbijaju apetit te nas čini sitima na dulje staze. Također uspostavljaju ravnotežu šećera u tijelu i daju energiju.

Zeleni čaj

Niste kavopija i ne preferirate vodu kao oblik utaživanja žeđi? Pokušajte piti šalicu ili dvije zelenog čaja. Zeleni čaj posjeduje korisne tvari koje usporavaju rast šećera u krvi, sprječava rast inzulina što usporava stvaranje novog šećera u krvi. Čim je šećer u krvi stabilan neće biti gladni.

Jaja

Jaja sadrže najkvalitetnije proteine koji vam pomažu da ostanete siti. Ako započnete dan doručkom koji sadrže jaje ili dva u tijelo ćete najvjerojatnije unijeti manje kalorija nego da ste pojeli pecivo koje ima jednako kalorija kao i dva jajeta. Provedena su i broja istraživanja na tu temu, te su svi rezultati bili isti. Jaja su najbolji doručak za početak dana.

Bademi

Šaka badema opskrbljuje tijelo dovoljnom količinom antioksidansa, magnezija i vitamina E. Pomažu kod gubitka kilograma i stvaraju osjećaj sitosti.

Tamna čokolada

Volite čokoladu, ali ne zaustavlja vam apetit? Onda niste probali kvalitetnu gorku čokoladu s najmanje 70% udjela kakaa. Njen gorak okus daje signale tijelu da treba smanjiti apetit te su dovoljne dvije kocke kako bi se to dogodilo.

Obrano mlijeko

Istraživanja su pokazala kako žene koje su pile jednu čašu obranog mlijeka dnevno tijekom 2 tjedna imaju manji apetit koji je uzrokovan PMS-om. Tako neće posezati za nezdravom hranom i ugljikohidratima.

Kod gubitka kilograma je važno da ne gladujete, nego pokušajte odabrati prave namirnice koje će vas držati sitima. Dobrim odabirom namirnica možete imati manji apetit, ali i unositi manje kalorija u tijelo što će olakšati mršavljenje. Trik je npr. pojesti jednu jabuku prije obroka, što će dati signale mozgu da tijelo više nije toliko gladno, te ćete za obrok unijeti i 15% manje kalorija.