Hrana koja utiče na inteligenciju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika (3)

Dok jedna vrsta hrane može da bude djelotvorna za postizanje dobre linije, očuvanje zdravlja i poboljšavanje memorije, sa druge strane, postoje i one koje dokazano loše utiču na moždane funkcije. Stoga, nutricionisti savjetuju da sve loše navike u ishrani svedemo na minimum kako bismo smanjili njihov negativni uticaj. Pogledajte koje vrste hrane , polako ali sigurno, ubijaju vašu inteligenciju.

Šećer

Šećer i njegovi proizvodi nisu loši samo za vašu kilažu već i za vaš mozak. Duga upotreba šećera u ishrani može dovesti do neuroloških problema, a takođe se “petlja” i s vašom memorijom.

Alkohol

Alkohol dovodi do kognitivne disfunkcije ili žargonski rečeno “mozga u magli”. Ovo se manifestuje kao osjećaj konfuzije, odnosno kao da vam je u glavi oblak koji vam ne dozvoljava da čisto razmišljate, a utiče i na vašu memoriju

Brza hrana

Skorašnja studija Univerziteta u Montrealu pokazala je da brza hrana remeti hemijske procese u mozgu što može izazvati simptome povezane sa depresijom i anksioznošću. Pored toga, hrana bogata mastima nepovoljno utiče na lučenje dopamina, hormona zaduženog za sreću i osjećaj blagostanja.

Pržena hrana

Skoro sva prerađena hrana sadrži hemikalije, vještačke boje, aditive, vještačke arome, konzervanse, što utiče na ponašanje i kognitivne funkcije tako što dovodi do hiperaktivnosti i kod djece i kod odraslih. Neka ulja opasnija su od drugih, pa tako suncokretovo ulje smatra se jednim od najtoksičnijih.

Previše slana hrana

Svi znaju da suviše slana hrana utiče na krvni pritisak i da je loša po srce. Takođe, kako istraživanje sugeriše, namirnice koje sadrže velike količine soli mogu uticati i na kognitivne funkcije i poremetiti vašu sposobnost mišljenja. Slana hrana negativno utiče na vašu inteligenciju!

Obrađeni proteini

Proteini su “cigle” koje grade naše mišiće i veoma su važni u pravilnom funkcionisanju tijela. Meso je najbogatiji izvor proteina visokog kvaliteta, ali izbjegavajte suviše prerađene proteine kao što su viršle, salame, kobasice i sl. Za razliku od prirodnih proteina koji pomažu vašem tijelu da razvijaju nervni sistem, prerađeni rade upravo suprotno.

Izbjegavajte trans-masti po svaku cijenu

Trans-masti uzrokuju seriju zdravstvenih problema, počevši od srčanih smetnji vezanih za povišen holesterol i gojaznost. Ipak, one su veoma loše i za vaš mozak tako što usporavaju njegove funkcije, utiču na reflekse i kvalitet moždane reakcije, a da ne pominjemo da povećavaju rizik od šloga!

Vještački zaslađivači

Kada ljudi pokušavaju da smršaju, misle da će to najlakše postići tako što će prirodni šećer zamijeniti vještačkim zaslađivačima. Istina jeste da vještački zaslađivači zaista sadrže manje kalorija, ali ako se koriste duži vremenski period, vještački zaslađivači mogu oštetiti mozak i smanjiti kognitivne kapacitete naročito ako unosite velike količine zaslađivača.

Nikotin

Uprkos činjenici da nikotin nije baš preharmbeni proizvod, ipak predstavlja opasnost po vaš mozak i stvara haos ograničavajući protok krvi u ovaj važan organ zajedno sa protokom glukoze i kiseonika. Nikotin utiče i na produktivnost i funkciju neurotransmitera zatezanjem kapilara, sitnih krvnih sudova koji imaju ključnu ulogu u moždanim funkcijama.

Izvor: SuperŽena, B92