Hrana u BiH u odnosu na lani skuplja za 20,6 posto

trgovina 2

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena u aprilu su, u odnosu na mjesec ranije, u prosjeku porasle za 2,4 posto.

Više cijene zabilježene su u gotovo svim sektorima, rečeno je Feni iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Tako su hrana i bezalkoholni napici u odnosu na prethodni mjesec poskupjeli za 5,6 posto, alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, odjeća i obuća za 2,1, namještaj i kućanski uređaji za 1,3 posto, zdravstvo za 0,2, prijevoz za 3,5, te komunikacije za 0,4 posto.

Pad cijena u sektoru stanovanja

Nadalje, cijene su u odnosu za protekli mjesec porasle i za rekreaciju i kulturu za 0,8 posto, restorane i hotele za 1 posto, dok su ostala dobra i usluge porasli za 0,7 posto.

S druge strane, promatrano po sektorima prema namjeni potrošnje (COICOP), u aprilu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u sektoru stanovanja i režijskih izdataka za 2,4 posto.

Copy

Godišnje poređenje

Iz Agencije također navode kako je na godišnjem novou u prosjeku zabilježen rast cijena od 13,2 posto.

Nivo cijena u aprilu 2022. godine u odnosu na isti mjesec lani viša je za 13,2 posto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u sektorima hrana i bezalkoholni napici za 20,6 posto, zatim alkoholna pića i duhan za 0,6 posto, stanovanje i režijski izdaci za 9,9 posto, a namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 6,8 posto, kažu iz Agencije.

Dalje ističu i rast cijena u zdravstvu za 1,1 posto, prijevozu 28,9 posto, komunikacijama za 0,8, rekreaciji i kulturi za 6,1, obrazovanju za 0,5, restoranima i hotelima za 7,8 posto, te ostalim dobrima i uslugama za 4,5 posto.

Za kraj su naveli kako je jedino prosječni pad cijena zabilježen u odjeljku – odjeća i obuća za 4,8 posto.

Avaz

Prethodni članakDragana Mirković živi u dvorcu od 50 miliona eura: Ne zna koliko ima soba, nije htjela da ga proda šeiku
Sljedeći članakDARKO LAZIĆ “BACIO OKO” NA OVU DJEVOJKU! Imala je 135 kg, a evo kako sada izgleda!