Hroničan nedostatak medicinskih sestara i tehničara u BiH

Podijelite vijest

Doba pandemije posebno je naglasilo bitnost medicinskih sestara i tehničara. Osim novih zadataka, donijelo i nove probleme. O svemu tome u Federaciji danas smo razgovarali sa Mirzom Jahićem, predsjednikom Komore zdravstvenih tehničara TK i Nihadom Kulovac, glavnom medicinskom sestrom u Domu zdravlja Vogošća.

Jahić kaže da su do izražaja došli problemi sa kojim se sestrinstvo susreće, a to je hroničan nedostatak medicinskih sestara i tehničara.

“Zbog velikog priliva pacijenata koji vrlo brzo razvijaju lošu kliničku sliku je doveo i do toga da su medicinske sestre i tehničari pod velikim stresom. Imamo tu i sagorijevanja na poslu, a i veliki broj zdravstvenih radnika je obolio, a nažalost neki su i umrli.”

Kulovac navodi da, kada je u pitanju mentalno zdravlje medicinskih sestara i tehničara, profesija je takva da su svakodnevno izloženi stresu.

“Bili smo izloženi stresu i prije same pandemije. U ovoj situaciji smo morali da se reorganizujemo, da sa postojećim ljudskim resursimakoji su zaista nedostatni, odgovorimo svim postavljenim zadacima, da budemo na dispoziciji našim građanima i pružimo što kvalitetniju i najbolju uslugu. I to radimo svakodnevno, ne razmišljajući uopšte o svom mentalnom zdravlju. Zaista postoje statistički podaci o promjenama i o stanju mentalnog zdravlja, ali mislim da će se prava klinička slika i pravo stanje po pitanju mentalnog zdravlja mojih kolega i koelgica evidentirati tek nakon određenog vremenskog perioda. Jer i danas smo u stresu, u grču.”

Kada je riječ o drugim bolestima, pored korone, smatra da su zdravstveni radnici uspjeli odgovoriti svemu što je bilo pred nama.

“Pacijenti vrlo često komentarišu kako su ostale bolesti zapuštene, kako ostale usluge ne dobiju. Ja moram demantovati tu činjenicu. Sve ono što je bilo neodložno i što je životno ugrožavajuće za naše pacijente nismo izostavili i nisu ostali bez tih usluga. Redovne kontrole koje su mogle biti prolongirane i jesu, ali sve ono što je ugrožavalo naše pacijente, mi smo bili tu za njih. Samo što je fokus stavljen na pandemijui sam virus koji hara cijelim svijetom.”

Jahić ističe da imamo hroničan nedostatak medicinskih sestara i tehničara na svim nivoima zdravstvene zaštite.

“BiH je definitivno postala veliki proizvođač ovog kadra koji nažalost svoj život nastavljaju u zemljama zapadne Evrope. Na uprava zdravstvenih ustanova je da iznađu način kako da dodatno uposle medicinske sestre i tehničare. To je nepohodno. Obrazovni sistem je dopustio da pored srednjih medicinskih škola imamo i veliki broj privatnih obrazovnih ustanova koji definitivno proizvode kadar koji ide vani.”

Kulovac kaže da su u prethodnom periodu dobili određeni broj kolega i kolegica na 3 ili 6 mjeseci.

“Djelimično smo ih edukovali, naučili, oni su dobili prekid rada ugovora i mi smo ostali na istom. Mislim da školovanog kadra ima li ga treba iskoristiti. Nažalost naša država pušta kvalitetan, školovan kadar da ide vani.”


Podijelite vijest