Portal 072info

Hronologija vršnjačkog nasilja u BiH

Vlada Kantona Sarajevo razmatrat će sutra slučaj tragične smrti 14-godišnjeg Mahira Rakovca. Građani okupljeni u Facebook grupi “Pravda za Mahira” od Vlade zahtjevaju hitno usvajanje izmjena Zakona o maloljetničkoj delikvenciji i preispitivanje odluke o izdavanju licence za rad Internacionalnoj školi u Sarajevu.

Aleksandar Saša Brezar bio je učenik Tursko-bosanskog koledža, današnjeg Sarajevo Koledža, od 1999. do 2003. gdje je i sam bio žrtva nasilja i šikaniranja. O svom iskustvu nije htio govoriti pred kamerom, ali je u podužem pismu na društvenim mrežama osvrnuo se na golgotu kroz koju je prošao.

“Prijećeno mi je nožem na času, zapljuvavani su mi lični predmeti, jednom sam udaren ljestvama za dupli krevet dok sam bio u neslavnom internatu te škole. Najindikativnije, ipak, bilo je igranje igre zvane “traženje ratnog zločinca” – jedan vid žmire gdje sam ja bio gonjena životinja… A jednom su moji “drugari” odlučili da me “osunete”, što ipak nije prešlo apsolutnu granicu ljudskog kao u Mahirovom slučaju i nikada niko nije odgovarao, niti dobio smanjeno vladanje, za bilo šta od ovoga. Par opomena, par razgovora sa roditeljima je bilo sve što je škola ikada poduzela”, pisao je Brezar.

Dok iz kantonalnog ministarstva obrazovanja poručuju kako inspekcija provjera rad, da u cilju istrage o slučaju ne mogu govoriti, iz prozvane škole danas su ponovno demantirali bilo kakvu odgovornost za smrt Mahira Rakovca,

Na nivou države BiH nema egzaktnih podataka na osnovu kojih bi se moglo zaključiti o kakvom obimu ove pojave se radi. Ured ombudsmana RS-a za djecu došao do podataka da je vršnjačko nasilje zabilježeno u 50 posto osnovnih i 60 posto srednjih škola u ovom entitetu. O tome se uglavnom šuti.

O vršnjačkom nasilju otvorenije se počelo govoriti tek nakon ubistva Denisa Mrnjavca 2008. godine. Javnost je ostala šokirana nakon zlostavljanja djevojčice u školskom dvorištu u Tuzli, ali i smrti dječaka Haruna Mujkića koji je zvanično povrijeđen u naguravanju djece, iako je obdukcijom potvrđeno da je dječak nastradao od udarca svog školskog kolege.

Maloljetniku koji ima manje od 14 godina ne može se suditi prema postojećim zakonima. Iako je Vlada Kantona Sarajevo još 2013. godine usvojila akcioni plan koji definište cijeli set mjera, plan nikada nije implementiran.

S druge strane, eksperti upozoravaju da se ne smije dozvoliti atmosfera linča.

Putem Online peticije “STOP nasilju i zlostavljanju djece! Jer nas se tiče!” do sada je prikupljeno potpisa od preko 11.000 osoba uz zahtjev da se hitno preispita Zakon o maloljetničkoj delikvenciji ali i licenca za rad Internacionalnoj školi u Sarajevu. Građani su pozvani i na protesna okupljanja.

ba.n1info.com

Podijelite članak