Portal 072info

HRS: Mladići iz Zenice su samo imali nesreću, mi smo ih ubili

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hrvatska republikanska stranka BiH objavila je saopšćenje na svojoj zvaničnoj stranici, nakon tragedije u kojoj su život izgubila trojica mladića iz Zenice.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na istom mjestu gdje je za Božić 2015. poginulo četvero studenata na putu Mostar – Sarajevo, prije tri godine poginule baka, majka i dijete. Struka je i prigodom prve i druge nezgode rekla kako bi vjerojatno svi bili danas živi da su na dionici postavljeni propisno i po Zakonima odgovarajući odbojnici. Tada smo i mi javno pisali i slali (uzalud) dopise resornim institucijama, napominjući kako se godišnje samo od registracija vozila prikupi i do 60 milijuna KM za održavanje i sigurnost (koje u najvećem dijelu odu u nitko ne zna koje svrhe). Ni dandanas ta dionica nije valjano osigurana.

U Tomislavgradu su žitelji pojedinih zaselaka tražili u više navrata postavljanje ležećih policajaca na nekoliko prometnica gdje nesavjesni vozači voze brzo. U općini su dobili odgovor kako će se dionica tretirati „radarima“ kako bi općina mogla zaraditi na nesavjesnim vozačima. U samo pet dana teško ozlijeđeno dvoje djece (od kojih je jedno dijete preminulo).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored neprimjerene brzine, i u ovim slučajevima vjerojatno ne bi došlo teških posljedica da su prometnice bile valjano osigurane i održavane. Treba li napomenuti kako smo i tu uzalud slali dopise i uzalud ljudima prezentirali programe prevencije prometnih nezgoda i plan sigurnosti u prometu urađen (kopiran) od najeminentnijih stručnjaka iz Republike Hrvatske i BiH.

Danas čitamo kako su trojica mladića vraćajući se iz diskoteke poginula zbog slijetanja u rijeku Lašvu. Naše kolege iz Srednje Bosne su nam javili da i ta dionica nije valjano osigurana odgovarajućim odbojnicima u skladu sa Pravilnikom o prometnim znakovima i signalizaciji, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kao i Zakonu o cestama. Ne znaju se još nikakvi detalji nezgode, ali rečeno nam je kako se i za tu dionicu više puta tražilo valjano osiguravanje prometnice, opet uzalud.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ponovit ćemo po milijarditi put: prevencija prometnih nezgoda i rad na poboljšanju sigurnosnih uvjeta na prometnicama se ne radi postavljajući na stotine stacioniranih radara, nego ulažući u kvalitetu prometnica, odgovarajuće odbojnike i onemogućavajući mladim i neiskusnim vozačima (do 5 godina posjedovanja vozačke dozvole) vožnju vozila automobila sa jačim motorima (kod kojih je odnos snage motora i mase veći od 76 konjskih snaga, ili 56 kilovata, po toni). Stavljanje na desetine stacioniranih radara nije nikakav plan rada na sigurnosti u prometu.

Ovim putem izražavamo najiskreniju sućut obiteljima poginulih mladića. Teret krivnje i odgovornosti za smrt njihove djece i braće nikako ne smije biti na njima, nego isključivo na svima nama. Mladići su samo imali nezgodu, mi smo ih ubili, što šutnjom, što neradom, što zabijanjem glave u pijesak, dok na stotine milijuna KM koje dajemo za sigurnost na cestama odoše u nečije džepove. Kad ćemo se više jednom dozvati pameti…”, kaže se u saopćenju Hrvatske republikanske stranke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME