Portal 072info

Hrvati se žale na prevelike dolaske doktora iz BiH

Jutros je u hrvatskim medijima osvanula priča kako je od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 923 liječnika zatražila su dokumentaciju za rad u inostranstvu, dok ih je istodobno svega 135 iskazalo interes za dolazak, najviše liječnika iz BiH i Srbije koji imaju hrvatsko državljanstvo, saznaje index.hr u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK).

Nedostatak zdravstvenog kadra napominju ne može riješiti “inozemna radna snaga” jer je interes liječnika iz drugih zemalja za dolazak na rad u Hrvatsku puno je manji, pa je, po podacima Komore, od ulaska u EU, tek 135 liječnika zatražilo priznavanje inozemne stručne kvalifikacije.

Među njima je više od 60 posto hrvatskih državljana koji su se školovali u Bosni i Hercegovini i Srbiji. U većini slučajeva za dolazak su zainteresirani liječnici koji još nisu stekli specijalizaciju.

U Komori to objašnjavaju složenim postupkom priznavanja stručnih kvalifikacija stečenih u trećim zemljama, zbog čega nas, kažu, velik broj liječnika zaobilazi i odlazi na rad u druge zemlje članice EU.

nap.ba

Podijelite članak