Hrvati traže zatvaranje zatvaranje rafinerije u Bosanskom Brodu

Aktivisti iz Slavonskog Broda i Zelena lista ukazali su u nedjelju na zagađenost zraka u tome gradu protestnim performansom ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Protesti se održavaju gotovo svakog mjeseca u posljednjih osam godina

Naveli su da je zrak u nekim trenucima zagađen čak do 40 puta više od dopuštenog, a lebdeće čestice koje dolaze iz rafinerije iz susjednog Bosanskog Broda izazivaju najteže posljedice – teška oboljenja među kojima i karcinom.

Ministru su poručili da će do kraja marta čekati rješenje, a ako se ono ne pronađe, podnijet će prvu ekološku tužbu u Briselu i u Zagrebu te tražiti privremenu zabranu isporuku nafte za rafineriju u Bosanskom Brodu.

Aktivisti su kazali da će ekološka tužba, ako je podignu, biti prva takva u Hrvatskoj te da “u zakonu stoji da stranka, ako svojim djelovanjem omogućuje zagađivanje zraka mimo standarda propisanih za EU, unatoč tome što se ne nalazi na teritoriju EU-a, obavezno mora zaustaviti spornu djelatnost”.

Naučnik i bloger Petar Bašić izjavio je da je jedino moguće rješenje tužba protiv Jadranskog naftovoda (JANAF), jer on snabdijeva rafineriju u Bosanskom Brodu naftom.

– Ako JANAF ne prestane s isporukom nafte rafineriji u Bosanskom Brodu, mi ćemo tražiti privremeno zatvaranje sudskim putem – rekao je Bašić za Hinu.

Faktor.ba