Hrvati u BiH po gorivo: Na tanku punom goriva ostane mi za gajbu pive i ćevape

1634401845 pumpa 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dok cijene goriva u Hrvatskoj obaraju rekorde, radnici na benzinskim pumpama u BiH, ali i u trgovačkim marketima, zadovoljno trljaju ruke. I u BiH promjene na tržištu, ali ne tako drastične kao kod susjeda. Zbog toga i ne čudi svakodnevna slika desetine automobila s hrvatskim tablicama, između ostalog, i u Gradišci. Osim goriva, kupuju i životne namirnice.

Automobilske oznake Slavonskog Broda, Požege, Osijeka, Đakova, Bjelovara, ali i Zagreba… svakodnevna su slika u bh. gradovima u blizini hrvatske granice. Susjedi s druge strane Save, koji rezervoare svojih vozila pune u Gradišci, kažu da se, i uz sve putne troškove, itekako isplati preći granica jer je u BiH gorivo u prosjeku jeftinije za oko dvije i po kune po litru.

ČITAJ JOŠ:  Zašto Federalna inspekcija do sada nije objavljivala imena firmi koje neosnovano dižu cijene hrane i goriva?

Boris Tutić iz Lipika prokomentarisao je svoj dolazak:

“Pa mislim da je tri i po kune danas. Navodno da će nešto promijeniti ovi naši, ali velika je razlika. Na tanku punom goriva još mi ostane za gajbu pive i ćevape”. kaže Boris.

Boris
Izvor : Boris redovno sipa gorivu u BiH/ N1

“Sad je dizel 11 i po kuna i svake sedmice ide gore. Pa dođem ovdje pojesti ćevape i nasuti gorivo… nekog posla imam” rekao nam je Josip iz Garešnice;

U Hrvatskoj su poskupjele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna i najskuplji je u posljednjih sedam godina. Odlučila je reagovati i hrvatska Vlada, te stabilizovati cijene na rok od 30 dana čime se cijena benzina ograničava na oko 11 kuna po litri. Zato i ne čudi što se brojni građani odluče “provozati” BiH.

ČITAJ JOŠ:  BiH najviše željeza i čelika uvezla iz Srbije, a izvezla u Hrvatsku

Promet vozila iz pravca Hrvatske na Graničnom prelazu Gradiška u posljednjih deset dana pojačan je za oko 30%. Desetine automobila u Gradišci postali su svakodnevnica, posebno na benzinskim pumpama i trgovačkim marketima.

“Svako veče pravimo taj dnevni izvještaj gdje pravimo stanje vozila iz Hrvatske. Pa, dnevno pređe možda nekih 300-400 vozila iz pravca Hrvatske”kazao je Hasan Kremić, iz Granične policija Gradiška za N1.

Ruke zadovoljno trljaju i ugostitelji kojima pojačan promet donosi dodatnu zaradu.

ČITAJ JOŠ:  Više od 12.000 osoba iz BiH prošle godine odlučilo potražiti bolji život u Hrvatskoj

Na dnevnom nivou sigurno 15-ak do 20, obično porodica, posjeti naš restoran, a u normalnim uslovima taj broj bude i duplo veći” kazao nam je Gordan Šurlan, iz restorana “Đerdan”.

Hrvatski susjedi u BiH ne kupuju samo gorivo. Preko granice dolaze i po motorna ulja i antifriz, čije su cijene takođe niže, ali i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, kao i druge namirnice i kućne potrepštine. A za svaku kupovinu veću od 400 kuna dobiju i povrat PDV-a.

GODISNJICA
MARKETING