Portal 072info

Hrvatska gradi odlagalište radioaktivnog otpada uz granicu s BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Službenu informaciju o izgradnji ovog otpada dobili smo prije 15 dana kroz zajedničku konvenciju o zbrinjavanju potrošenog nuklearnog goriva i zbrinjavanju radioaktivnog otpada, koju je BiH ratificirala, rekao je Dizdarević za Srnu

Regulacijska agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DARNS) predložila je državnoj Vladi da zatraži pojašnjenje od Republike Hrvatske o mogućoj izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško nedaleko Dvora uz granicu s BiH, javlja Hina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktor DARNS-a Emir Dizdarević izvijestio je članove Predsjedništva BiH i Vijeće ministara da je iz Hrvatske dobio informaciju o namjeri da se u općini Dvor, oko 2,5 kilometara od bh. granice izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. Predložio je Vijeću ministara da tu informaciju stavi na dnevni red i od Hrvatske zatraži pojašnjenje tih namjera.

“Službenu informaciju o izgradnji ovog otpada dobili smo prije 15 dana kroz zajedničku konvenciju o zbrinjavanju potrošenog nuklearnog goriva i zbrinjavanju radioaktivnog otpada, koju je BiH ratificirala”, rekao je Dizdarević za Srnu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pri tome je pojasnio da je Hrvatska, koja je svoju lokalnu zajednicu obavijestila o planovima za izgradnju radioaktivnog odlagališta i zatražila dozvolu da gradi takav objekat, bila dužna informirati i BiH prema kojoj postoji mogućnost negativnog utjecaja.

Dizdarević smatra da bi Hrvatska i Slovenija, koje su ravnopravni suvlasnice nuklearke Krško, trebale riješiti probleme rako da radioaktivni otpad i nuklearno goriva ostanu u blizini objekta gdje je i proizvedeno, a ne da se odlagališta gradi na granici sa BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ranije su vlasti bh. entiteta Republika Srpska i općine Novi Grad, koja se nalazi nasuprot Dvoru, najavile snažno protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na granici s BiH.

Depo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME