3 28
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Iako ljetna sezona uveliko traje, Hrvatska i Crna Gora muku muče s pronalaskom radne snage. Sezonskih radnika itekako nedostaje, a, prema onome što se navodi u javnim oglasima, najtraženiji su radnici u ugostiteljstvu.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća u maju bila je 584 KM, i to upravo za trenutno najtraženija zanimanja u susjednim državama – u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Rad na određeno

Sezonski radnici obično su angažirani i do kraja oktobra, a, ako je suditi prema oglasima na hrvatskim i crnogorskim internet-stranicama, posla još itekako ima.

U Hrvatskoj, tačnije u Dalmaciji najtraženiji su sobarice, pizza-majstori, konobari, kuhari…

Tako jedan hotel na Visu traži sobaricu kojoj se nudi rad na određeno vrijeme. Plaća je od 6.500 do 7.000 kuna (1.817 KM), uz osiguran smještaj i hranu. Drugi hotel u Makarskoj nudi satnicu od 25 kuna, (6,5 KM), također uz osiguran smještaj i hranu. U Rovinju, picerija traži perača suđa, uz fiksnu plaću od 6.000 kuna (1.557 KM). Kako se napominje, za sve strane radnike osigurana je radna i boravišna dozvola.

U odnosu na Hrvatsku, u Crnoj Gori ovi su poslovi nešto manje plaćeni. Međutim, u poređenju s plaćama u BiH, nude znatno više.

Kategorija „hitno“

Jedan restoran u Budvi traži pizza-majstora za plaću od 1.000 eura (2.000 KM), uz osiguranu hranu, ali ne i smještaj. Konoba, također u Budvi, traži konobara, a nude 600 eura (1.200 KM), uz smještaj i hranu. Prosječne plaće za taj posao tamo su oko 1.450 KM.

Većina oglasa u Crnoj Gori je u kategoriji “hitno” jer sezona uveliko traje, pa se primijeti da su u ponudi i više plaće nego na početku sezone.