Hrvatska izdala 50% više radnih dozvola nego prošle godine, poslodavci traže da se procedura ubrza

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske izdalo je 50 posto više radnih dozvole ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Ovu informaciju je saopćio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović komentirajući upozorenja poslodavaca kako se predugo čeka na radne dozvole za strance.

Na upit može li se proces izdavanja radnih dozvola ubrzati i digitalizirati, Božinović je odgovorio kako je siguran da će se uz dobru analizu naći održiva, pametna i sigurna rješenja za povećan broj zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

Istaknuo je da turistički i građevinski sektor djelomično nisu očekivali ovakve brojeve zahtjeva za izdavanje radnih dozvola.

“Ja sam siguran da s povećanjem šalterskih službenika i kadrovskim ojačavanjem u policijskim postajama i upravama u turističkim destinacijama izvlačimo iz sebe maksimum”, kazao je.

Klix.ba je ranije pisao o odlasku bh. državljana na rad u Hrvatsku, a prema podacima od početka godine do 31. marta čak je 13.254 državljana BiH podnijelo zahtjev za izdavanje radne dozvole.

Klix