Portal 072info

Hrvatska na privatnim posjedima građana BiH gradi malogranični prijelaz!?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Republika Hrvatska na pograničnom području općine Neum, tačnije u Vukovu Klancu, na jednoj privatnoj parceli gradi malogranični prijelaz bez saglasnosti građana naše zemlje, koji su vlasnici te parcele.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Finansijer ovog spornog projekta je hrvatsko Ministarstvo financija – Odjel za izgradnju graničnih i malograničnih prijelaza, a izvođač radova je firma “Inter Bloc” d.o.o. iz Splita, piše Dnevni avaz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Naš sagovornik, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je vlasnica parcele na kojoj se izvode radovi njegova baka. S druge strane, izvođači radova iz Hrvatske posjeduju dokumente na osnovu kojih tvrde da se ta parcela nalazi na području te zemlje.

Razočarani suvlasnik parcele obraćao se tim povodom na više adresa, kako u Hrvatskoj, tako i u našoj zemlji. Međutim, sve je to bilo bez rezultata jer su se svi oglušili na njegove žalbe. Neke od adresa bili su hrvatsko Ministarstvo financija, kao i Granična policija BiH, te Općina Neum.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Obratio sam se i neumskoj građevinskoj inspekciji i zamolio ih da izađu na teren i utvrde činjenično stanje. Međutim, i oni se prave gluhi. Moguće je da neko prikuplja jeftine poene preko moje babe – tvrdi sagovornik portala “Dnevnog avaza”.

– Nas, vlasnike, niko nije obavijestio da će se tu graditi taj objekat, čija je gradnja u punom jeku. Oni ne misle stajati, a ako nastave u ovom tempu, objekat će biti gotov za 10-15 dana – požalio nam se suvlasnik parcele.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovim saznanjima, u tom objektu planirano je da budu smještene naplatne kućice i carina.

– Njih ništa ne zanima. Rečeno im je da Evropska unija (EU) zahtijeva da se to napravi, i oni to prave. Oni imaju neke papire da je ta parcela hrvatska. Ali, ja sam im donio svoje papire kojima dokazujem da se ona nalazi na teritoriji BiH – dodao je naš sagovornik.

Napomenuo je da će se, ukoliko mu uskoro niko ne izađe ususret, žaliti i federalnom i državnom nivou, odnosno Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nažalost, ja nemam instrumente da zaustavim izgradnju tog malograničnog prijelaza. Izvođači radova poručili su mi da će me, ukoliko nešto pokušam, uhapsiti hrvatska policija. Zamislite, na teritoriji BiH da me hapsi hrvatska policija! Poručio sam im da, ukoliko po mene dođe hrvatska policija, ja ću zovnuti policiju BiH pa nek oni hapse hrvatske policajce – dodao nam je razočarani sagovornik.

Pomoćnik načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Neum Pero Raič rekao nam je da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti. – Mi smo dotičnom gospodinu tako i odgovorili i uputili ga na Državnu komisiju za granice BiH, jer je njena nadležnost utvrđivanje međudržavnih granica. Upravo zbog toga mi nismo mogli ništa ni intervenirati – kazao nam je Raič. I on je potvrdio da su vlasnici sporne parcele, prema podacima iz katastra, državljani BiH.

bh-index.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME