Hrvatska: Obustavljene detaljne provjere na granici

Nakon što je na snagu stupila je Uredba Evropskog parlamenta i Vijeća EU kojom su pojačane kontrole i provjere u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama EU zabilježene su višesatne gužve na granicama Republike Hrvatske, Slovenije i Mađarske.
Na granicama ove tri zemlje provjeravani su državljani trećih zemalja, među kojima je i BiH, te državljani Evropskog privrednog prostora i Švicarske.

“Od početka primjene do današnjeg dana, uprkos primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske te uprkos saradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prelazima. Tokom današnjeg dana Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok saobraćaja, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog privrednog prostora i Švicarske Konfederacije”, saopćili su iz granične policije Hrvatske.

Oslobodjenje.ba