Screenshot 2 75


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Novi, blaži set mjera tek je stupio na snagu u Hrvatskoj, ali vlasti već razgovaraju o sljedećim koracima koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Ako se trenutni trend epidemije nastavi, a on je već duže vrijeme u silaznoj putanji, ugostiteljskim objektima dozvolit će se rad na terasama, doznaje Jutarnji list. Tako bi od 1. marta cijela Hrvatska imala otvorene terase, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom.

Dakle, uz ovakav trend, to bi bilo gotovo sigurno, no ono na čemu se lome koplja i čemu se epidemiolozi žestoko protive su zatvoreni prostori, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima ili o otvaranju sportskih dvorana i sportu u zatvorenim prostorima.

Polaganim i balansiranim popuštanjem mjera pokušavaju postići ono što od početka zagovaraju, a to su dolazak proljeća, ljudi na otvorenom i, što je najvažnije, što veća procijepljenost.

Također, polaganim popuštanjem za sada uspijevaju i balansirati s ugostiteljima, koji uz ekonomske mjere i vjerovatno otvaranje terasa prvog dana marta gotovo sigurno neće održati najavljene proteste.

Hrvatska je sredinom novembra uvela strogi lockdown, zatvorili su između ostalog sve kafiće i restorane, što je izazvalo brojne kritike, kao i proteste.