Portal 072info

Hrvatska: Optuženo 38 osoba za kupoprodaju ispita

Protiv 38 lica osumnjičenih za prodavanje, odnosno kupovinu ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, hrvatska državna Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Uskok podigla je optužnicu pred osiječkim Županijskim sudom.

Među optuženima su uglavnom studenti, ali i profesori i asistenati, koji su osumnjičeni da su tim studentima, preko posrednika, za novac i poklone upisivali prolazne ocjene.

Na internet stranici Uskoka saopšteno je da optužnica tereti ova lica za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, davanje i primanje mita, te protivzakonito posredovanje.

Optuženi profesori i asistenti osiječkog Ekonomskog fakulteta terete se da su tokom 2010. i 2011. godine, prema prethodnom dogovoru sa posrednicima, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na njihovo znanje. Za to su navodno dobijali novac ili poklone.

Uskok je u okviru akcije “Indeks” početkom aprila prošle godine uhapsio 39 lica, među kojima je bilo i pet profesora i jedan asistent, te 21 student, a ostali su bili posrednici. Za pet osumnjičenih tada je bio određen jednomjesečni pritvor.

Agencije

Podijelite članak