Portal 072info

Hrvatska podupire BiH na putu prema NATO-u i EU

nato-eu_0Hrvatska podupire BiH na putu prema NATO-u i EU, a suradnja dviju država i cijele regije pridonosi stabilnosti i sigurnosti okruženja, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

“Ovaj susret je nastavak naše dobre suradnje i moram ponoviti da Hrvatska daje potporu susjednoj BiH na putu prema NATO-u i EU”, kazao je Kotromanović novinarima nakon susreta s ministrom obrane BiH Zekerijahom Osmićem, javila je Hina.

Njegov kolega Osmić je zahvalio Hrvatskoj na “snažnoj potpori euroatlantskim projektima” i izrazio očekivanje da će to Zagreb i u buduće raditi.

“Mi očekujemo od Hrvatske da promovira dobre rezultate koje postižemo u BiH”, kazao je Osmić.

Kotromanović je rekao da su dvije strane razgovarale o suradnji dviju zemalja u zajedničkim misijama, suradnji na području obuke i obrazovanja te jačoj regionalnoj suradnji. Najavio je godišnje neformalne susrete ministara obrane zemalja regije i zajedničke vježbe.

“Smatramo da to pridonosi stabilnosti regije”, rekao je Kotromanović. Njegovo je mišljenje podijelio i ministar Osmić, ocijenivši da je “budućnost ove regije, kao i svih regija, u suradnji”.

Osmić je kazao da obilazi kolege u svim zemljama bivše Jugoslavije te da nakon Zagreba odlazi u posjet Ljubljani, a krajem godine bi trebao posjetiti i Beograd. Također je istaknuo prednosti i značaj “NATO kišobrana” za regiju jer su stabilnost i sigurnost koje jamči Sjevernoatlantski savez preduvjeti za razvijanje gospodarstva.

Bosna i Hercegovina je 2006. prihvatila poziv u NATO-ov program Partnerstvo za mir (PfP) i potvrdila svoju predanost načelima i ciljevima naznačenim u Okvirnom dokumentu PfP-a i Osnovnom dokumentu Euroatlanskog partnerskog vijeća (EAPC).

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box