Hrvatska policija upozorava na lažne eure

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Građani oprez – lažni euri, poručili su iz hrvatske policije i upozorili da posljednjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica.

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

Tako je policiji u Novoj Gradišci juče dojavljeno da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

Krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taksi uslugu, podsjećaju mediji.

“Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagođavanja te će nastojati iskoristiti priliku i `baciti` lažnjak”, poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Policija podsjeća na saopštenje Hrvatske narodne banke /HNB/ da su u opticaju dvije serije evronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena /pet, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura/. Druga, koja se još naziva i serija “Evropa”, ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne štampa, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke karakteristike obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice odštampani su inicijali naziva Evropske centralne banke, gdje je i potpis predsjednika ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Hrvatska je 1. januara ušla u Šengen i uvela euro kao valutu.